Uncategorized

Woontrends 2021: Straal lef en luxe uit met donkerblauw in je interieur


donkerblauw in je interieur


We zagen de laatste jaren veel groen in huis: planten met grote bladeren, meubelen in groen en muren volledig groen geschilderd. Deze vrij donkere trend zet zich nu volop verder met donkerblauw. Donkerblauw is dé kleur voor 2021. Blauw straalt een chique sfeer uit. Het werkt enerzijds rustgevend, anderzijds geeft het energie en een frisse toets aan je interieur. Maar waarom is deze kleur donkerblauw nu plots zo populair en wat is het geheim van deze tint? Wij gingen het voor jou even na. In dit artikel kom alles te weten over donkerblauw in je interieur.

Waarom donkerblauw kiezen?

Donkerblauw is een kleur die overal in de natuur voorkomt. Het is de kleur van een zuiderse lucht, een heldere sterrennacht of een tropische zee. Het is een kleur die rustgevend is en vertrouwd aanvoelt. In blauw zit niets beangstigends of dreigends. Blauw is de kleur van zuiverheid, stabiliteit, wijsheid en geloof. In een woning waar je vaak vertoeft zijn deze elementen van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan donkerblauw in je slaapkamer. Het zorgt voor een gezellige intieme sfeer. Diepblauw in de woonkamer zorgt voor rust. Donkerblauw in de keuken of in de badkamer straalt zuiverheid en hygiëne uit.

Is donkerblauw niet té donker?

Als je een woning hebt met weinig lichtinval of je kamers zijn aan de kleine kant, dan kan donkerblauw wel heel erg donker lijken. Maar daar zijn oplossingen voor. Kies er bijvoorbeeld voor om slechts één muur in donkerblauw te schilderen. En kies voor je andere muren een lichtere tint. Kies bij je donkerblauwe muur bijvoorbeeld witte of lichte naturel houten meubelen. Met verlichting kun je ook heel wat meer licht in je interieur brengen. Met andere woorden, met donkerblauw maak je je woning zo licht of zo donker als je dat zelf wilt.

Hoe integreer je donkerblauw in je woning?

Bij donkerblauw werkt het perfect om ‘ton-sur-ton’ te werken. Combineer het donkerblauw met andere blauwe tinten, van licht naar donker. Anderzijds is donkerblauw ook met lichte kleuren te combineren: wit, crème of lichtbruin bijvoorbeeld. Donkerblauw past perfect bij natuurlijke materialen zoals bamboe en hout. Een interieur met hoofdzakelijk donkerblauwe kleuren kan voor sommigen wel iets te koel overkomen. Dit kun je perfect doorbreken met warme tinten zoals groene planten, bloemen en felle kleuren zoals geel en oker. Je zult echter wel merken dat je met deze felle kleuren een totaal ander beeld krijgt. Experimenteren is hier de boodschap