blogVerbouwen

Waar moet je aan denken bij het werken op hoogte?

Werken op hoogte brengt uiteraard meer risico’s met zich mee dan wanneer er op de grond wordt gewerkt. Tijdens het uitvoeren van het werk kun je naar beneden vallen, maar je kunt ook gereedschap of andere voorwerpen laten vallen. Van een paar meter hoogte kunnen die dodelijk zijn. Niet voor niets dat er wettelijke voorschriften zijn voor het werken op hoogte. Deze kun je online vinden, maar je kunt je natuurlijk ook laten inlichten door een dakrandbeveiliging specialist. Hieronder enkele tips waar je op moet letten bij zulke werkzaamheden.

Check het dak voor je aan de werkzaamheden begint

Daken zijn onderhevig aan de elementen zoals regen, wind en vorst. Als er dan een lekkage is, kan het hout verrotten, en daardoor zwak zijn. Check dan ook altijd, indien mogelijk, het dak aan de binnenkant voor je je erop gaat begeven. Als je ziet dat de constructie niet stevig is, zorg dan dat dit stevig gemaakt wordt, voor je het dak op gaat. Kun je aan de binnenkant niet goed zien hoe de status van het dak is? Zorg dan dat je elke keer als je je gewicht op het dak verplaatst, checkt of de ondergrond stevig genoeg is en ga bij twijfel niet verder.

Het personeel op de werkplek moet goed ingelicht zijn en zich aan de voorschriften houden

Er kunnen tal van voorschriften en regels worden opgesteld om de veiligheid op een werkplek te waarborgen, maar het allerbelangrijkste is het gedrag van de mensen die op die plek werken. Door op de juiste manier te werk te gaan, kunnen namelijk de meeste ongelukken op hoogte worden voorkomen. 

Veilige werkplek waarborgen

Werkgevers zijn in Nederland verplicht om een veilige werkplek te creëeren voor hun werknemers. Als dit op de werkplek niet mogelijk, dan is het verplicht te zorgen voor extra beveiliging, zoals collectieve of individuele dakrandbeveiliging. Daarnaast moet een werkplek waar op hoogte wordt gewerkt, altijd aangegeven worden met waarschuwingsborden, zodat je weet dat het verplicht is om bijvoorbeeld een veiligheidshelm te dragen.

Laat je tijdens het werken op hoogte niet afleiden

Zorg dat je niet wordt afgeleid als je op hoogte aan het werk bent. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak en deze kan ons snel afleiden van wat we aan het doen zijn. Op grotere hoogte kan dit echter levensgevaarlijk zijn, dus ga niet op je telefoon kijken, of neem die niet op als je aan het werk bent. Doe je dit wel, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Krijg je een belangrijk telefoontje, verlaat dan de werkplek en bel de persoon vanaf de grond terug.