Tuinen

Geniet van het tuingevoel met kunstgras op je balkon

Hoe heerlijk is het om de buitenlucht op te snuiven onder het genot van een kop koffie?
Als je een balkon hebt, wil je daar optimaal van genieten. Het standaard beton dat een balkon kenmerkt, kan eenvoudig worden omgetoverd tot een kleine tuin door kunstgras te gebruiken.

Vandaag de dag is kunstgras zo vervaardigd, dat het vrijwel niet meer te onderscheiden is van echt gras.  Bijkomend voordeel van kunstgras is de duurzaamheid. Een kunststof grasmat leg je eenvoudig zelf. In een handomdraai is jouw balkon omgetoverd tot een tuin die heel weinig onderhoud nodig heeft.

Kunstgras op je balkon is kwalitatief en veelzijdig
Op het gebied van kunstgras valt er veel te kiezen. Niet alleen heb je de keuze uit meerdere kunstgrastapijten, ook de kwaliteit loopt erg uiteen.
Het verschil in het kunstgras vind je terug in het type vezel dat wordt gebruikt voor het gras, de hoogte en de hoeveelheid grassprieten in de kunstgrastapijten.
Zelfs aan kinderen is gedacht. Hiervoor is een zacht kunstgras op de markt gebracht dat bijzonder kindvriendelijk is. Mocht je kind een keer komen te vallen, dan zal het zich minder erg bezeren.
Als je een balkon hebt en je wilt daar zorgeloos van genieten, kies dan voor een kortpolig grastype. Hierop kun je zo vanuit je woonkamer naar je balkon lopen. Bijkomend Kortpolig kunstgras wordt ook minder snel platgelopen dan de lange grassoorten.

Aanleggen van de kunstgrasmat
Het aanleggen van het kunstgras is eenvoudig. Zorg dat de ondergrond vlak en egaal is. Een goede afwatering is ook belangrijk om te voorkomen de onderzijde van de kunstgrasmatlangdurig vochtig blijft.
Voor de ondergrond van een balkon is meestal bitumen, tegels of beton toegepast. Voor bitumen en beton geldt dat je de kunstgrasmat er moeiteloos op kunt uitrollen. Soms kan het voor de afwatering en het egaliseren nodig zijn, zogeheten drainagematten als ondergrond neer te leggen.
Is je balkon uitgerust met tegels, dan is het goed om een drukverdeeldoek onder het kunstgras te leggen. Hiermee voorkom je dat je de tegelvorm door het gras heen gaat zien.
Plaats geen houten tegels als ondergrond. Hout kan gaan rotten door teveel vocht. Bovendien zal het langere duren voor je grasmat na een regenbui droogt.

Kunstgras los leggen of lijmen
Een losse grasmat kan wegwaaien als de wind er grip op krijgt. Dit voorkom je door speciale kunstgraslijm of kunstgraskit aan de onderkant te lijmen.
Naast de lijm en kit is er ook dubbelzijdige tape te koop. Hiermee leg je de grasmat op een simpele manier vast. Voordeel van de dubbelzijdige tape is dat je het eenvoudig kunt loshalen. Zo kun je het balkon af en toe ook even goed reinigen.

Grasmat onderhouden
Een kunstgrasmat vereist weinig onderhoud. Als de grassprietjes zijn platgelopen, biedt een bezem of borstel uitkomst. Hiermee heb je de grassprietjes in een mum van tijd weer rechtop staan.
Is er per ongeluk iets gemorst op het kunstgras? Met een sopje en een schone, droge doek heb je dit zo weer schoon.
Op deze manier kun je vele jaren plezier beleven aan je kunstgras. Als jouw kunstgras toch niet goed is onderhouden, overweeg hem dan eens te laten reinigen door een vakkundig specialist.

Kleur bekennen
Er zijn veel kleuren groen waaruit je kunt kiezen bij de aanschaf van kunstgras voor je balkon. Van bedeesd groen tot knalgroen en alles wat daartussen zit. Wat ook kan, is een moderne kleur voor je kunstgras. Hiermee creëer je een bijzondere uitstraling op je balkon. Even zacht maar net even anders. Door de vele kleurstellingen kun je jouw woonkamer doortrekken tot je balkon. Zo haal je binnen echt naar buiten en verleng je als het ware je woonkamer.