Tuinen

Zo onderhoud je je gazon in de lente!


Een gazon onderhouden is in het voorjaar erg belangrijk. Taken zoals bekalken, verticuteren en bemesten moeten dan allemaal gedaan worden, zodat je tegen de zomer weer geniet van een fraaie grasmat!

Gras bekalken

Om te beginnen moet je in het vroege voorjaar het gras bekalken. Een mooi gazon krijg je namelijk alleen als de grond de juiste pH-waarde heeft. Voedingsstoffen kunnen dan het beste uit de bodem worden opgenomen. Is de pH-waarde lager dan 5? Dan is de grond te zuur en moet je het gazon met kalk instrooien. Dit doe je idealiter rond februari of maart. Gazonkalk is te koop in korrels of poedervorm, maar let wel op bij harde wind als je dat laatste wil gebruiken. Poeder waait immers zo weg!

Houd er ook rekening mee dat er ongeveer veertien dagen moet zitten tussen het bekalk- en bemesting-moment. Kalk zorgt er namelijk voor dat mest niet goed opgenomen wordt in de grond. Als je dus van plan bent om het gazon zowel van kalk als mest te voorzien, dan moet je dit goed plannen. 

Bemesten

Na het bekalken ga je bemesten als de temperatuur warmer dan 6 graden Celsius is. Het voorjaar is de ideale tijd om mest te strooien, want rond deze tijd begint het gras ook te groeien. Maai het gras wel een aantal keer voordat je gaat bemesten, want het kan zijn dat er kale plekjes tijdens de winter zijn ontstaan. 

Verticuteren

De winter is vaak erg hard voor het gazon, dus soms ontstaan er problemen. Neem bijvoorbeeld mos: dit ontstaan vaak op natte plekken die in de schaduw liggen. Ligt het hele gazon vol mos? Dan is het slim om het gazon in het begin van het jaar te verticuteren. Je verwijdert dan al het mos en daarnaast ook restjes oud en dood gras. Nadat je de boel geverticuteerd hebt, ziet het gras er nog niet meteen netjes uit. Dat is echter heel normaal en gelukkig eenvoudig op te lossen. De lelijke plekjes zaai je gewoon opnieuw in. Er is zelfs speciaal graszaad te koop, bedoeld om het gras te herstellen!

Maaien

Het gazon kun je maaien als het warmer dan 10 graden is. Zorg er wel voor dat de grasmaaier scherpe messen heeft, want alleen dan krijg je een strak eindresultaat.

Sproeien

Soms kan het in het voorjaar al flink warm en droog zijn. Is het langer dan twee weken warm weer? Zet dan de sproeier aan om het gras van voldoende water te voorzien. Als je het gazon opnieuw hebt ingezaaid, dan is het de eerste zes weken sowieso verstandig om de grond goed vochtig te houden.

Wil je een geheel nieuw gazon aanleggen? Dan zaai je nieuw gras in de maanden april of mei (vlak voor de zomer) of in de maanden augustus, september of oktober (einde van de zomer/vroege najaar).