blog

Zelf zonnepanelen plaatsen, waar moet je dan op letten?

Zowel bedrijven en particulieren hebben de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in het opwekken van hun eigen energie. Niet gek, want het gebruik van fossiele brandstoffen is eindig, en daarnaast erg vervuilend voor het milieu. We zien dan ook steeds vaker zonnepanelen op daken van huizen en gebouwen. Heb jij ook interesse en wil jij de zonnepanelen zelf plaatsen? Lees dan vooral verder, want hieronder vertellen we je er alles over.

Lagere energierekening

Een belangrijke reden voor particulieren en bedrijven om over te stappen op zonnepanelen is een financiële. Omdat je namelijk geen, of minder, energie van je energieleverancier hoeft af te nemen, zal je rekening een stuk lager zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om meer energie op te wekken dan je nodig hebt. Dit overschot kun je dan verkopen aan je energieleverancier, wat dan weer een mooie opbrengst kan opleveren. Nederland beschikt over een goed klimaat voor zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen is genoeg om bij te dragen aan het energieverbruik van een heel huishouden. Zonne-energie is goed voor het klimaat maar zorgt er ook voor dat de kosten op de energierekening flink omlaag gaan. 

Kosten drukken door de panelen zelf te installeren

Wil je die kosten nu nog meer drukken, dan kan het verstandig zijn om zelf de panelen te plaatsen. Gemiddeld kost het installeren namelijk 800 euro en dat is een kostenpost die je direct in eigen zak houdt. Zelf zonnepanelen plaatsen is echter niet de beste optie voor iedereen. Je moet namelijk behoorlijk handig zijn en geen last hebben van hoogtevrees. Bovendien moet de installatie aangesloten worden op de meterkast. 

Bepaal de juiste plaatsing

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen komt dus nogal wat kijken. Zo moet je als eerste bepalen waar de zonnepanelen en bekabeling moet komen en moet het bevestigingsmateriaal goed geplaatst worden. Dit vormt namelijk je basis. Je moet kiezen voor een goede dakdoorvoer, zodat alles netjes aangesloten kan worden.

Zorg dat alles goed en veilig wordt aangesloten

Voor het aansluiten van het elektrische deel moet je je echt goed inlezen, of zorgen dat iemand je tips kan geven hoe je dit het beste doet. Je moet namelijk een aardlekautomaat in de meterkast plaatsen, waar de AC- en de DC kabels van de omvormer op worden aangesloten. Doe je dit verkeerd, dan kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Zorg dus dat je voor je hier aan begint een duidelijk beeld hebt van de juiste werkwijze. Dit voor je eigen veiligheid en die van je medebewoners en buren.