Tuinen

De voordelen van een blokhut in de tuin


Steeds meer mensen kiezen voor een blokhut in de tuin. Niet zo gek want er is tegenwoordig een enorme keuze in blokhutten en tuinhuisjes, waardoor er altijd één te vinden is die past bij jouw stijl. Niet voor niets dat je steeds vaker blokhutten en tuinhuisjes in Nederlandse tuinen aantreft.

Ontzettend veel mogelijkheden

Afhankelijk van je tuin en de afmeting daarvan zijn de mogelijkheden enorm en divers wat betreft de keuze in blokhutten en tuinhuisjes. Als je je erin gaat verdiepen, zul je zien wat de mogelijkheden voor jouw tuin zijn. Een blokhut bestaat meestal uit massieve houten balken die op elkaar worden gestapeld. De wanden die hierdoor ontstaan werken isolerend, waardoor zij in de zomer de koelte bewaren en in de winter de warmte. De balken worden overlappend in elke hoek op elkaar worden gestapeld, waardoor er een massieve constructie ontstaat. Het verschil met een tuinhuis is dat die juist vanuit een houtskelet worden gebouwd, waarna de wanden met planken worden gedicht.

Extra ruimte voor bijvoorbeeld een thuis werkplek

De kantoor blokhut is bij veel zzp’ers, die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt natuurlijk rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die het werken bemoeilijken. Het is dikwijls ook een beter alternatief als boven op een zolderkamer waar het vaak warm is. Daarnaast kun je deze werkplek aan je zelf gaan verhuren, waardoor je dit kan afschrijven van je belastingen. Hier zijn wel een aantal eisen aan gesteld, bijvoorbeeld dat er een eigen toegang moet zijn. Lees je dus goed in als je van deze voordelen wil profiteren.

Als mantelzorg woning

Blokhutten krijgen ook steeds vaker de functie van een mantelzorgwoning. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie bestaat. De blokhut mag echter niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een blokhut kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak intrekken bij een grote verbouwing. 

Het onderhoud van een blokhut

Uiteraard moet een blokhut wel onderhouden worden. Door de massieve balken valt dit mee, maar aan de buitenkant zijn zij natuurlijk onderhevig aan de elementen. De hoeveelheid onderhoud die nodig is, hangt ook erg af van de positionering van de hut. Staat hij midden in de zon, of juist op een vochtige plek? Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te behouden, beitsen, waarbij je de nerven van het hout goed blijft zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt.