Verbouwen

Waarom je moet kiezen voor een led-bouwlamp


Led verlichting bestaat al erg lang. Het werd geïntroduceerd door, en kennen het natuurlijk van, de lampjes op de huishoudelijke apparaten. Echter duurde het lang voordat de techniek echt goed gebruikt kon worden. Voor particulieren viel led verlichting pas echt op toen er led lampen voor huishoudelijk gebruik op de markt kwamen. Echter waren die in het begin sfeerloos en werd er niet veel gebruik van gemaakt. Ondertussen kun je echter elk type lamp in een led variant verkrijgen, zo is er ook de led-bouwlamp. Zo’n lamp heeft minder stroom nodig, en kost in verbruik ook nog eens stukken minder. Daarnaast is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Als je echter zo’n led-bouwlamp gaat aanschaffen, zijn er wat zaken waar je op moet letten. Hieronder lees je welke.

Iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je dubbel en dwars terug

Mensen schrikken nogal eens van de prijs van een led-bouwlamp, omdat deze duurder zijn dan een halogeen bouwlamp. Echter moet je niet vergeten dat een led-bouwlamp de hogere aanschafprijs ruimschoots compenseert. Een led-bouwlamp gaat namelijk veel langer mee dan een van halogeen. Daardoor hoef je dus pas veel later een nieuwe aan te schaffen, een led-bouwlamp kan wel tot 10 keer langer meegaan dan de halogeen variant. Plus, je hebt veel minder energiekosten omdat hij veel zuiniger in gebruik is dan een halogeen bouwlamp. Breng dus het totaalplaatje in kaart en kijk niet alleen naar de aankoopprijs bij een led-bouwlamp.

Lage energieverbruik zorgde voor snelle acceptatie

Dit vele malen lagere energieverbruik zorgde dat de led-bouwlamp erg snel geïntroduceerd kon worden, en dus ook snel geaccepteerd werd. . Je kunt jaarlijks al snel vele honderden euro’s besparen, omdat een bouwlamp met een LED-chip slechts een vijfde tot een tiende van de energie verbruikt die een halogeenlamp nodig heeft.

‘De totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt’

Vroeger was het makkelijk om direct te zien wat de opbrengst van een lamp was, dat stond aangegeven in Watt. Hierbij gold dat hoe hoger de wattage, hoe sterker de lamp was. Tegenwoordig wordt dit weergegeven in lumen, en geeft men met Watt alleen nog het stroomverbruik aan. Met lumen geeft men ‘de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt’ aan. Zo kan een bouwlamp van 1000 Watt evenveel licht opleveren als een 100 Watt led bouwlamp.