Lekker wonen

Veilig klussen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je gaat klussen. Je kan net een nieuw huis hebben gekocht waarvoor je wat dingen moet doen,  je werkt misschien als klusjesman of je gaat je huis verbouwen. Wat je reden ook is, het is altijd belangrijk dat je veilig klust. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zorg er daarom altijd voor dat je veiligheidsmaatregelen treft als je gaat klussen. Je kunt denken aan de volgende producten die je veiligheid waarborgen.

Gehoorbeschermers

Als je gaat boren of als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een zaagmachine of andere elektrische apparaten, komt er veel hard geluid bij kijken. Het is dan aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Oordoppen helpen je al een eind op weg, maar nog beter is het kopen van gehoorbeschermers. Denk bijvoorbeeld aan 3M Peltor Gehoorbeschermers. Door het dragen van deze gehoorbescherming voorkom je gehoorschade.

Stofmaskers

Als je gaat slopen, zagen, breken of schuren komt er enorm veel stof vrij. Het inademen hiervan is erg schadelijk voor je longen. In dit geval is het belangrijk om je luchtwegen goed te beschermen. Zorg er daarom altijd voor dat je een stofmasker draagt tijdens het klussen, zodat je mond en neus goed zijn afgeschermd. Er zijn ook speciale gas- en dampmaskers, voor wanneer er veel gas en damp vrijkomt.

Veiligheidsbril

Je hebt maar twee ogen, wees hier dus altijd erg zuinig op. Tijdens het klussen komt een hoop stof vrij en vliegen de splinters en spatten verf door de lucht. Daarom is het van belang een goede bescherming voor je ogen te dragen. Een veiligheidsbril is noodzakelijk, maar nog beter is een ruimzichtbril. Deze bril sluit namelijk volledig aan op je gezicht, waardoor dit meer bescherming biedt dan een gewone veiligheidsbril.

Veiligheidskleding

Niet alleen je hoofd moet goed worden beschermd tijdens het klussen, ook de rest van je lichaam heeft bescherming nodig. Daarom is het cruciaal om goede veiligheidskleding aan te schaffen. Een voorbeeld hiervan zijn veiligheidsschoenen. Wanneer je werkt met zware materialen, is de kans op vallend materiaal groot. Als dit op je voet terecht komt en je draagt geen veiligheidsschoenen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Vergeet ook geen handschoenen te dragen. Tijdens het klussen zijn je handen erg kw