Lekker wonen

De gevolgen van huisdieren voor je huis

Een huisdier neem je niet zomaar. Het is een rijke aanvulling van de familie, of het nu gaat om een hond, een kat of een hamster. Het worden je maatjes voor het leven. Alleen voordat je een huisdier neemt, is het belangrijk om je te bedenken wat de gevolgen ervan zijn voor je huis.

Richt je huis in voor je huisdier

Een hond kan je nog redelijk goed trainen, maar een kat of een hamster doen vooral wat ze zelf willen. Het is goed om altijd rekening te houden met dierlijk gedrag. Wanneer je een huisdier neemt, is het essentieel om de inrichting van je huis daarop aan te passen.

Honden moeten uitgelaten worden, anders laten ze hun poep en plas ergens in je huis achter. De kooi van een hamster moet periodiek goed schoongemaakt worden, want dat doet een hamster echt niet zelf. Een kat heeft een plek nodig om eens goed te krabben. Een krabpaal is dan ook geen overbodige luxe.

Koop leuke spullen in, zoals knuffels en draairatten. Zorg voor comfort met lekkere manden. Haal praktische spullen in huis zoals voerbakken, krabpalen en waterbakken.

Let op wat je achterlaat in huis

Huisdieren weten vaak niet wat goed en slecht voor ze is. Een reep chocolade zou een hond binnen enkele seconden naar binnen werken, terwijl chocolade dodelijk kan zijn voor een hond.

Verdiep je in je huisdier. Kom erachter wat die wel of niet mag. In een onoplettend moment kan het namelijk al verkeerd gaan. Zorg er te allen tijde voor dat je schadelijke en gevaarlijke spullen uit het zicht van de dieren houdt.

Aanwezige allergieën

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde dieren. Een huisdier in je huis is niet goed voor je gezondheid, wanneer je allergeen bent. Voordat je een huisdier in huis neemt, kan het verstandig zijn om je te laten testen op allergieën.

Het kan ook zijn dat je al een huisdier hebt en in de loop der jaren allergisch bent geworden. Zomaar je maatje wegdoen is hartverscheurend. Gelukkig zijn er andere manieren om je allergie te verminderen met je huisdier in huis:

  • Zorg dat je huisdier in een beperkt aantal ruimtes mag blijven.
  • Maak met grote regelmaat de ruimtes waarin je huisdier blijft grondig schoon. Dat betekent elke dag zuigen en iedere week stoffen.
  • Schaf een filter aan.