Tuinen

Tips voor een Toscaanse tuin

Een sfeervolle tuin willen we allemaal, maar hoe creëer je een sfeer die écht stijlvol is, warm aanvoelt en je herinnert aan je vakantie in Italië? Hier een aantal tips om je tuin in te richten zoals de dat in Toscane doen. La Dolce Vita in je achtertuin!

Natuurlijk: terracotta

De Mangiafagioli, zoals inwoners van Toscane worden genoemd, boneneters, weten van zelfs het kleinste stukje buiten altijd wel iets gezelligs te maken. Een balkonnetje is zelden kaal: een paar bloembakken doen daar al wonderen. Dit draagt bij aan de vrolijke sfeer die er in de dorpjes en stadjes in deze mooie streek hangt, en de status als geliefde vakantieplek. Terracotta Potten ontbreken ook zelden. Zelfs zonder plant erin geven ze al meer kleur en warmte. 

Afwisselend gebruik van hout en steen

Een terras aanleggen met kleine, gekleurde steentjes doet ook al wonderen. Niet die grote, grijze tegels die je overal ziet. Wanneer je zo’n terrasje combineert met (zelfgemaakte) houten bakken met planten erin, krijg je die Zuid-Europese uitstraling. De planten die je neerzet, moeten geurig zijn: rozemarijn, lavendel of jasmijn zijn sfeermakers die je in heel Toscane ziet en vooral ruikt. Wat je ook vaak ziet in deze regio zijn buikflessen gevuld met kurken. 

Fonteinen en beelden

Een fontein of waterval hoeft niet duur te zijn, ook niet qua energie. Je hebt voor een paar tientjes al een fontein, met hele kleine zonnepanelen erop, zodat ze zelf in hun stroom voorzien. Als er een wolkje voor de zon is, switch je naar de reguliere stroom, maar misschien heb je daar ook al zonnepanelen voor. Daarnaast geven stenen beelden ook een mooi effect. Stel ze subtiel op tussen de planten. Trouwens, een echte, statige cipres mag natuurlijk ook niet ontbreken!

Druivenrank

Druivenstruiken groeien snel, dus wanneer je deze plant, maak er dan binnen afzienbare tijd een rank of een pergola voor. En kies voor een druivensoort waar je zelf wijn van kunt maken – er bestaan heel veel websites waar je wordt uitgelegd hoe je dat doet. Het vergt wat aandacht, maar het is leuk om te doen.

Haal meer eten uit je tuin

De Italianen zijn van oudsher gewend om hun eigen tomaten en basilicum te kweken, als ze daar althans de ruimte voor hebben. Deze twee ingrediënten doen het, net als de typisch Toscaanse borlottiboon (kievitsboon) prima in Nederlandse grond. Wel is het raadzaam deze binnen op te kweken voor het raam, waarna je ze zo half mei buiten zet. Basilicum gedijt het beste in een kleine afsluitbare kas in ons klimaat. Maar je moeite wordt beloond met smaken en kleuren die je aan Toscane doen denken!