Tuinen

Breng sfeer in je tuin met bloembakken


Bloembakken geven kleur en sfeer aan je tuin. Met deze 5 tips heb je het meeste plezier van je bloembakken:

1.Kies de juiste bak

Kies bij de keuze van een plantenbak niet voor een te klein model. Zorg altijd voor een ruime bak, zodat er voldoende ruimte is voor de wortels om te groeien. Of het nu om een staande of hangende bloembak gaat. Kijk ook op het etiket van de plant om te zien hoe groot de plant zal worden, zodat je niet verbaasd bent als de plant plotseling omhoog schiet.

Zorg ervoor dat de bak van vorstbestendig materiaal is gemaakt en voorzien is van drainagegaten. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. Ook belangrijk is dat een plantenbak bij al het andere in je tuin past. 

2. Plant op het juiste moment

Je doet er goed aan om pas vanaf half mei planten en potplanten te kopen. Ren dus niet naar de dichtstbijzijnde plantenwinkel zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Je geduld wordt later beloond! 

3. Bespaar niet op potgrond

De meeste potgrondleveranciers brengen verschillende soorten potgrond op de markt, aangepast aan de planten waarvoor ze worden gebruikt en met voedingsstoffen en mineralen die planten nodig hebben. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar koop ook de juiste potgrond voor je plant. Dan zal je er veel langer plezier aan beleven. 

4. Laat ruimte vrij voor water

Als je de bak vult, zorg er dan voor dat er ongeveer 2 centimeter vrije ruimte is om water te geven. Na de eerste besproeiing vul je de pot indien nodig met een paar handen verse potgrond bij.

5. Beperk het aantal plantensoorten

Elke plant heeft zijn eigen behoeften aan water, zonlicht en voedingsstoffen. Het beste is om niet te veel planten in één bak te combineren. Als je wat kleurcontrast in je bloempot wilt, kies dan voor planten die evenveel water en zonlicht nodig hebben. Deze bloembakken kun je in de schaduw plaatsen of juist lekker in de zon. Bijvoorbeeld als je hoogteverschillen in je tuin hebt gecreëerd.