Lekker wonen

Inbraak voorkomen met verlichting


Als de lamp aanstaat, ben je thuis. Dat is niet altijd waar, maar soms kun je de illusie wekken. Ook zijn er lampen die speciaal bedoeld zijn om ongewenst bezoek te voorkomen. Vier tips: wat kun je aan inbraakpreventie doen met verlichting? 

1. Laat meerdere lampen branden

Als je terwijl je niet thuis bent ergens één lampje laat branden, is dat een verkeerd signaal. Als een inbreker je woning in de gaten houdt, heeft die al vrij snel door dat er niemand is. Laat dus een aantal lampen branden, op verschillende plekken. Laat hier en daar ook de verlichting uitgaan. Dat kun je voor elkaar krijgen met een tijdschakelaar.

2. Om je woning

Door buitenlampen op de juiste plekken kun je ook inbraak voorkomen. Zorg ervoor dat de verlichting zo schijnt, dat niemand ongezien zijn gang kan gaan. Een inbreker vindt het fijn om in het donker op onderzoek uit te gaan. Als dan ergens ineens een lamp aanfloept, schrikt hij niet alleen, hij is ook nog geneigd om gewoon te vertrekken. Dit doe je door bewegingsmelders te installeren. 

3. Weet wie er komt

Een spionnetje in je voordeur maakt dat je weet wie er aan de deur staat. Maar dat kan niet zonder goede verlichting. Als diegene in het donker staat, weet je nog steeds niet veel zodra je door het spionnetje gluurt. Zorg dus voor een goede positie van de verlichting bij de voordeur. Als iemand het licht in zijn gezicht heeft, zal hij wel twee keer nadenken om ongewenst aan je deur te staan. 

4. Speciale anti-inbraak verlichting

Er zijn ook speciale lampen op de markt die registreren als er iemand te dichtbij komt. Als de potentiële inbreker zo’n twee meter van je huis rondloopt, gaan felle lampen knipperen. De ongewenste bezoeker staat plotseling vol in het licht. Eventueel kan deze verlichting gekoppeld worden aan een alarmsysteem. Handig als je een beetje afgelegen woont!