Lekker wonen

Ultieme vrijheid: kleine huisjes op wielen.


“Minder huis en meer vrijheid” blijkt de gedachte te zijn van een groot aantal mensen, ook in Nederland. De trend “tiny homes” die in de Verenigde Staten al langer te zien is, is overgevlogen naar Europa en dus ook ons kikkerlandje. Het gemiddelde kleine huis op wielen is ongeveer 30 vierkante meter, waarbij de max rond de 40 vierkante meter ligt. Klinkt dit als een droom of nachtmerrie voor jou?

Gaan en staan waar je wilt

Wanneer je ervoor kiest om in een mobiel huis te wonen, heb je een stuk meer vrijheid. Je bent niet gebonden aan een vaste plek. Voor de reislustigen onder ons kan dit een fijne gedachte zijn. Jij bent van de wereld en de wereld is van iedereen, zoals een bekend liedje luidt. Je tuin kan overal zijn. Wel belangrijk is dat je je huis kan verplaatsen. De meeste mobiele huizen kunnen gekoppeld worden aan de auto, mits je daar op voorbereid bent. Je kunt gelukkig gemakkelijk een trekhaak monteren. Het kan wat lastig zijn om van veel ruimte naar minder ruimte om te schakelen. Gelukkig zijn er hele handige systemen en oplossingen om je ruimte zo goed mogelijk in te delen. 

Goed voor het milieu

Mocht je een gezonde interesse hebben in het milieu, is het misschien ook interessant voor jou om over een tiny house na te denken. Voor een klein mobiel huis hoeven er veel minder materialen gebruikt te worden om het op te bouwen. Verder is het energieverbruik een stuk lager dan in een “normaal” huis. Je maakt gebruik van minder huishoudelijke apparaten en zult waarschijnlijk minder tijd binnen doorbrengen, omdat je gemotiveerd wordt om meer van je omgeving te genieten.

Minder ruimte, meer geluk

Stress is veel voorkomend in onze drukke levens. Denk bijvoorbeeld maar aan de druk om te presteren. We willen altijd meer en beter. Dit kan er voor zorgen dat we erg gefocust raken op groter en duurder, waardoor we onszelf pushen om nog harder te werken om nog meer te verdienen om onze wensen mogelijk te maken. Een tiny house kost gemiddeld €50.000, waarbij een huis toch al gauw 5 keer zo veel kan kosten. Misschien heb je minder ruimte, maar daarbij ook minder stress en meer geluk! Het is natuurlijk wel belangrijk om goed na te denken en goed voorbereid te zijn op de veranderingen die het met zich meebrengt. Zo zal je auto ook in goede staat moeten zijn en kun je maar beter de nodige klusjes uitvoeren. Moeten er dingen gerepareerd worden of moet je bijvoorbeeld remblokken vervangen? Dan is het handig om dat eerst op orde te hebben!