Verbouwen

Tips om je huis zo goed mogelijk in de verf te zetten


Veel mensen blijven de schilderklussen aan het huis uit stellen. Niet zo gek natuurlijk, want het is meestal een grote klus. Als je er eenmaal aan begint dan wil je dat het zo goed mogelijk gebeurd, zodat je er voor een paar jaar vanaf bent. Helaas zijn er echter genoeg zaken die daarbij roet in het eten kunnen gooien, en die lopen wij even met je na, zodat je het schilderen zo goed mogelijk kunt doen… en het dus zo lang mogelijk niet meer hoeft te doen.

Bereid je goed voor en laat je informeren

Welke verf klus je ook oppakt, meestal begint deze met een goede voorbereiding. Bij de meeste soorten verf spreekt het voor zich hoe die gebruikt dient te worden, maar er zijn tegenwoordig ook specialistische verven en coatings op de markt die om wat extra aandacht vragen. Zo is er de Trae Lyx Naturel Finish die veel gebruikt wordt bij het schilderen van de achterwand van een keuken. Deze wand staat veel bloot aan vocht, warmte en vet en moet daarom extra beschermd worden. Laat je bij het kopen van zo’n specialistisch product dan ook goed informeren.

Reinig voor het schuren

Vaak wordt gedacht dat je voor je gaat schuren het oppervlak niet hoeft te reinigen, omdat je dit vuil ook weg schuurt. Dit is echter niet waar: als je direct begint met schuren, zul je al het vet en vuil in de groeven schuren en dat krijg je het er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Het resultaat: je verf hecht niet goed vanwege het vet en vuil en de kans is groot dat je opnieuw moet beginnen.

Schuur rustig en gelijkmatig

Zorg dat je gelijkmatig schuurt en het beste doe je dit met de hand. Het schuren met schuurmachines lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee. Als er namelijk teveel wordt weggeschuurd dan moet je de kaal geschuurde plekken eerst weer behandelen met grondverf, waarna die weer moet drogen en dan moet je alsnog schuren voordat je kunt schilderen. Dat kost extra tijd en extra werk. Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuwe laag verf toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan hoef je deze alleen maar goed te reinigen en dan licht op te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Schilder niet bij nat of vochtig weer

Naast goed reinigen en schuren moet je er ook voor zorgen dat je niet gaat schilderen bij vochtig of warm weer. Bij vochtig weer is de kans groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je wilt schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en het mat uitslaan van de verflaag. Als het te warm is, droogt de verf te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld duidelijk zichtbare kwaststrepen en plekken waar de kwast is aangezet.

Goed roeren

De laatste tip die we je willen meegeven is dat je de verf goed moet roeren. Niet goed op geroerde verf dekt namelijk een stuk minder, heeft een onjuiste glansgraad, vloeit niet zoals het moet en heeft een verkeerde viscositeit. Een hoop narigheid dus. Pigmenten en vulstoffen zijn vaste deeltjes die in de verf ‘zweven’. Deze deeltjes zullen tijdens de opslag naar de bodem van het blik zakken. Andere vloeibare toevoegingen, zoals siccatief (droger), zullen juist naar de oppervlakte drijven. Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen zich weer vermengen en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug.