Geit of ezel als huisdier?
Als je langs de kinderboerderij fietst, hoor je de geiten mekkeren en de ezels balken. ‘Lekker landelijk’, zeg je misschien. ‘Ik zou ze zo mee naar huis willen nemen’. Sommige mensen voegen de daad bij het woord en houden inderdaad kippen, geiten, ezels of zelfs koeien of paarden in de tuin! Mag dat zomaar? En zo ja, waar moet je dan rekening mee houden?
Wat vindt de gemeente ervan?
In Nederland houdt de meerderheid van de mensen veel van dieren. Toch denken we bij huisdieren meestal aan een hond, kat of konijn, geen geit of ezel. Toch mag je deze dieren in principe gewoon in je achtertuin houden, tenzij in jouw gemeente een verbod geldt. Doe dus navraag bij je gemeente voor je een boerderijdier in de tuin zet.
Andere regelgevingen waar je rekening mee moet houden
Natuurlijk is de vrijheid om een dier in de tuin te mogen houden niet genoeg. Er zijn nog veel andere regelgevingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je een tuin van formaat nodig. In de ‘Wet dieren en Besluit houders van dieren’ staan alle regelgevingen waar je je aan zult moeten houden. Zo gaat het in op hoe je een huisdier wel en niet dient te behandelen en hoe groot zijn huisvesting moet zijn. In de wet staan de minimale afmetingen, dus in de realiteit is dat formaat toch vaak aan de kleine kant. Bedenk ook dat, hoewel je tuin misschien groot genoeg is voor één geit, dat geiten groepsdieren zijn en je er dus minimaal twee wilt hebben. Je hebt daarnaast genoeg ruimte nodig om voedsel op te slaan en waar ga je de mest laten? In de bebouwde kom moet de mesthoop minimaal honderd meter van woningen afliggen.
Je tuin zal het zwaar krijgen
Mag jij in jouw gemeente een huisdier in de tuin houden en kun je aan alle regelgevingen voldoen? Dan kun je overwegen om geiten, varkens en/of andere boerderijdieren aan te schaffen. Bedenk wel dat je hier misschien het een en ander voor moet opofferen. Je hortensia’s zullen het bijvoorbeeld niet lang overleven als je geiten toegang hebben tot je hele tuin. Niet alleen geiten kunnen destructief zijn, maar ook kleinere dieren, zoals kippen. Alle planten waartoe je dieren vrije toegang hebben zullen het zwaar te verduren krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je huis goed afgeschermd is van je dieren met behulp van een schutting of een hek, zodat je woning niet beschadigd kan raken. Ook is de opstalverzekering vergelijken een aanrader. Misschien bereiken je boerderijdieren je huis niet, maar de schutting of het tuinhuisje kunnen ook onder handen worden genomen.