Lekker wonen

Betonplex wordt steeds vaker gebruikt in keukens

Alhoewel de naam anders doet vermoeden is betonplex gemaakt van hout, van verschillende lagen multiplex die op elkaar worden geperst om precies te zijn. Het is bruikbaar voor talloze toepassingen en omdat dit type hout goed bestand is tegen vocht, wordt het ook steeds vaker gebruikt voor het maken van een keuken.

Beschermlaag aan beide kanten

Betonplex wordt aan beide zijden afgewerkt met een extreem harde laag, die kan glad zijn, maar er wordt ook steeds vaker een reliëf in aangebracht. Deze buitenlagen bieden een goede bescherming tegen vocht, dus het is verstandig om deze intact te laten. Schroef alleen in deze beschermingslagen als het echt nodig is en boor dan altijd eerst voor om scheuren te voorkomen.

Verschillende diktes betonplex

Het is een erg zwaar materiaal en is er in verschillende diktes, betonplex 18mm is de meest voorkomende. Bedenk dus voor je aan de slag gaat, in de planningsfase, hoe je het aan gaat pakken en houdt rekening met dit zware gewicht. Maak een goede tekening waar je op terug kunt vallen.

Werk de randen goed af

Betonplex is veel robuuster dan de materialen waar keukens meestal van gemaakt worden. Zoals gezegd kan het erg goed tegen vocht, maar zorg wel dat je de randen goed afwerkt. Als je dat namelijk niet doet, kan er vocht tussen de verschillende lagen multiplex komen, waardoor het kan uitzetten of kromtrekken. Je kunt deze randen het beste afwerken met een verf, lak of een lijm die ook bestand is tegen vocht.

Vele kwaliteiten betonplex

Er is ondertussen een diverse verscheidenheid te vinden aan kwaliteit van betonplex. Neem je die van een inferieure kwaliteit, dan kan deze kromtrekken. Betonplex kan tegenwoordig echter ook zo’n goede kwaliteit hebben dat je garantie krijgt op de platen die je koopt. Mocht het dan krom trekken, dan kun je deze platen omwisselen voor nieuwe. Dit zegt uiteraard iets over de kwaliteit van bepaalde merken betonplex. Laat je dus goed informeren hierover voor je tot aanschaf over gaat.

Aanrechtblad van betonplex

Tegenwoordig worden hele keukens van betonplex gemaakt, waar dit vroeger vooral alleen de deurtjes waren. Het aanrechtblad kan namelijk ook heel goed van betonplex worden gemaakt. Als je gaat voor een wat dikkere variant, dan is het geen probleem om er je kookplaat in te maken, betonplex kan niet alleen heel goed tegen water, maar ook tegen hitte. Let ook hier weer op dat je de randen bewerkt met vochtafstotende verf of lijm, zodat er geen vocht in kan kruipen. Als tip geven we hier om transparante verf te gebruiken, omdat de ‚open’ zijkant van een plaat erg mooi is. Je ziet hier duidelijk de verschillende geperste platen.op elkaar en dit kan een prachtige uitstraling aan je keuken geven. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor betonplex in hun keuken.