Lekker wonen

De meest voorkomende vochtproblemen in huis

Ook al woon je in een mooie omgeving en in je droomhuis, vochtproblemen in huis kunnen je droom ruw verstoren. Vocht veroorzaakt schade aan de woning, aan het interieur en is bovendien slecht voor de gezondheid. Maar om een vochtprobleem aan te pakken, moet je wel weten met welk soort vochtprobleem je te maken hebt. 

Opstijgend vocht

Heb je veel vocht in de muren van je kelder en in de gevel op grondniveau? Grote kans dat je last hebt van opstijgend vocht. Grondvocht komt in aanraking met de fundering van de woning. Wanneer het metselwerk poreus is, zal vocht hier al snel intrekken en naar boven stijgen. Opstijgend vocht komt vooral voor in de oudere woningen die gebouwd zijn voor de jaren 80. In nieuwere woningen is om opstijgend vocht te voorkomen een waterkering ingebouwd. Dit is een beschermende laag van meestal een kunststof folie dat wordt aangebracht in het metselwerk op grondhoogte. Dit voorkomt dat vocht verder omhoog kan trekken. Om het probleem van opstijgend vocht op te lossen, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt alsnog een waterkering aanbrengen, dit wordt onderkappen van de muren genoemd. Dit vergt overigens wel een behoorlijke renovatie en is kostbaar. Als dit niet de bedoeling is, dan kun je ervoor kiezen om de muren te injecteren. Er worden dan gaten in de muur geboord op grondhoogte, waar een watervast gel ingespoten wordt dat uithardt en vocht tegenhoudt. 

Doorslaand vocht

Je kunt energie vergelijken als je een te hoge energierekening hebt, maar energie vergelijken heeft weinig zin als blijkt dat je meer energie verbruikt doordat je last hebt van doorslaand vocht. Doorslaand vocht houdt meestal een poreuze en/of beschadigde buitengevel in. Wanneer hemelwater tegen de gevel aanslaat, trekt het vocht in de buitengevel door naar de binnengevel. Hierdoor blijven de binnenmuren nat en kun je zelfs last van schimmels krijgen. Doorslaand vocht los je op door de buitengevel te impregneren. Wel moet je voor het aanbrengen van het impregneermiddel, de gevel reinigen en eventueel repareren. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat vocht niet meer door het metselwerk kan trekken. Bij zeer zwaar beschadigde gevels kun je overwegen om gevelbekleding aan te brengen. Hierdoor verbeter je ook nog eens het aanzicht van je woning. 

Condensatievocht

In de badkamer heeft iedereen wel eens last van condens. Met het openen van een raampje raak je hier al snel vanaf. Een probleem wordt het wanneer je in je huis voortdurend een te hoog vochtgehalte hebt. De lucht zal gaan condenseren en condensatievocht zal in de muren en plafonds trekken. Naast het feit dat een te hoge luchtvochtigheid erg ongezond is, zullen je muren aangetast worden. De oplossing voor condensatievocht is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem installeren zal ervoor zorgen dat condensatievocht in de woning op een goede wijze wordt gereguleerd.