Lekker wonen

De gevaren van zwarte schimmel in huis

Schimmels zijn er in diverse soorten en ontwikkelen zich in vochtige omstandigheden. Je zult schimmels dan ook voornamelijk aantreffen in ruimtes als de badkamer of de keuken. Echter kunnen vochtproblemen in de woning, zoals problemen in de gevel, ook een belangrijke rol spelen bij de vorming van schimmels. Een van de meest giftige schimmelsoorten is de zogenaamde zwarte schimmel. Er zijn meerdere zwartkleurige schimmelsoorten, maar met de term zwarte schimmel wordt doorgaans de zeer giftige schimmel Stachybotrys Chartarum bedoeld.

Stachybotrys Chartarum in huis

Schimmel in huis is niet alleen zeer ontsierend, ook brengen schimmels in een woning vaak een muffe, onaangename geur met zich mee. Daarnaast zijn schimmels slecht voor de gezondheid. Veel schimmels leiden niet direct tot ernstige ziekten, maar de klachten die ontstaan door deze schimmels zijn onaangenaam en kunnen een negatieve weerslag hebben op je dagelijks leven.

Hoe herken je zwarte schimmel?

In de eerste instantie is zwarte schimmel vrij lastig te herkennen. In de beginfase van het ontstaan van deze schimmelsoort zullen er slechts enkele donkerkleurige stippen waarneembaar zijn. Wanneer de ruimte in huis waar deze schimmel ontstaat vochtig blijft, door bijvoorbeeld slechte ventilatie, dan zullen de nauwelijks waarneembare stippen in een snel tempo groter worden. De zwarte schimmel zal spoedig een groter oppervlakte beslaan en een diepere, donkerdere kleur krijgen.

Wat maakt de zwarte schimmel zo gevaarlijk?

De zwarte schimmel heeft het vermogen om mycotoxinen te produceren. Bij blootstelling aan deze giftige stoffen, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Zo kan het inademen van de toxinen die de Stachybotrys Chartarum voortbrengt, onder andere leiden tot vermoeidheid, ademhalingsproblemen, huiduitslag, misselijkheid en braken. Bij langdurige blootstelling kunnen er zeer ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Denk hierbij aan ziektebeelden als fybromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Het voorkomen en bestrijden van schimmels

Schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om te kunnen groeien. Om de groei van onder andere de zwarte schimmel te voorkomen, is het dus aan te raden om te zorgen dat het vochtpeil in orde is. Zorg dat de woning goed wordt geventileerd door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en houd het huis goed schoon. Voor het verwijderen van schimmels kun je dikke bleek, soda of een schimmelverwijderaar gebruiken. Lukt het niet om de schimmel zelf te verwijderen? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om het probleem aan te pakken.