Lekker wonen

Zes manieren om meer ruimte in je huis te creëren

Ruimte tekort

Heb je net alles al opgeruimd, maar heb je nog steeds het gevoel dat je huis te vol is? Onze huizen zitten al gauw vol met leuke meubels, frutsels en kasten vol kleding. De zomerspullen gaan uit de kast en de winterkleding komt erin, maar waar laat je alle spullen die je tijdelijk niet gebruikt? Hier geven we je zes ideeën en oplossingen.

  1. Begin met eens goed rond te kijken. Hebben al je spullen een vaste plek en weet iedereen in huis waar ze moeten worden opgeruimd? Het scheelt al veel als iedereen meehelpt en de schooltassen, schoenen, sportkleren, speelgoed en keukenspullen op hun plek liggen.
  2. Kijk al je huidige kasten en lades nog eens kritisch na. Welke spullen gebruik je regelmatig en welke spullen wil je allemaal bewaren? Organiseer je kasten goed. Gebruik kleine manden of verdelers om laden handig in te delen. Zet keukengerei dat je dagelijks gebruikt op een handige hoogte en verplaats bakvormen, barbecuespullen en het gourmetstel naar een hoger kastje.
  3. Gebruik één vaste lade of mand voor rommeltjes die je tegenkomt en niet meteen wilt weggooien. Een voorbeeld is een schroefje dat je ziet bij het stofzuigen. Later blijkt het van een apparaatje te zijn en dan schroef je hem er weer op.
  4. Er zijn in je huis vast plekken die je beter kan benutten. Denk aan inbouwkasten, een kelder of zolder. Kijk deze plekken eens goed na. Kan je hier planken ophangen die je praktisch inricht? Een andere optie is om opbergdozen te kopen, die goed op elkaar op te stapelen zijn. Plak op elke doos een etiket met een duidelijke beschrijving van wat er in zit.
  5. Het kan ook een optie zijn om je huis iets anders in te delen. Gebruik een internetprogramma of gewoon ruitjespapier om je woonkamer en de meubels op schaal na te maken en bekijk wat de handigste indeling is.
  6. Een goede optie is ook een goederenopslag. Hier kun je spullen bewaren die je niet vaak nodig hebt. Zet hier je dozen met kampeerspullen, kerstballen, carnavalskleding en winterjassen neer. Ga minstens twee keer per jaar naar je goederenopslag toe om dozen te brengen en andere op te halen.