Lekker wonen

De voordelen van vliesbehang

Vliesbehang als alternatief voor traditioneel belang

Vliesbehang is een echt alternatief voor conventioneel behang. Het krijgt steeds meer invloed. Dit type behang kenmerkt zich door zijn duurzaamheid, robuustheid en eenvoudige verwerking. Ondanks deze voordelen zijn er enkele punten waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop en vooral bij de toepassing van dit type behang.

Structuur van het behang

Vliesbehang bestaat uit een combinatie van cellulose en textielvezels. De fabrikant-afhankelijke verschillen in de oppervlaktestructuur zijn het gevolg van verschillende fabricageprocessen. Sommige leveranciers vervaardigen het product met reliƫf. Als alternatief kan ook vliesbehang met een sponstechniek worden geproduceerd. Dit proces is vergelijkbaar met de productie van gestructureerd behang.

Voordelen van vliesbehang

Een vliesbehang is bijzonder gemakkelijk te verwerken. In tegenstelling tot het conventionele behang hoeven de ophangstroken niet te worden geplakt. Zo kan een aanzienlijke hoeveelheid werk worden vermeden en is het behangen van het behang sneller dan bij andere soorten behang. Wit vliesbehang kan ook geschilderd worden. Voor de verwerking van vliesbehang mag alleen de juiste dispersielijm op de muur worden aangebracht. Het behang wordt droog in dit kleefbed gelegd.

Omdat vliesbehang zwaarder is dan normaal behang, moet een lijm met een hoge kleefkracht worden gebruikt. Deze speciale lijmen hebben ook het voordeel dat ze tijdens de renovatie relatief eenvoudig met het behang kunnen worden verwijderd. Dit betekent dat het behang zonder veel moeite kan worden verwijderd. De lijm is stroperig en kan gemakkelijk met een rol worden uitgespreid.

Door hun slijtvaste structuur kunnen vliesbehang gemakkelijk kleine oneffenheden en scheuren in de muur verbergen. Zachtere oppervlakken worden beter bestand tegen stoten en krassen. Toch moet het oppervlak worden geprepareerd en gereinigd voordat er vers behang wordt aangebracht, net als bij andere soorten behang. Dit omvat niet alleen het verwijderen van stof, maar ook het opvullen van grotere oneffenheden en gaten. Voordat je kunt behangen met vliesbehang, moeten ook oude behangresten worden verwijderd.

Conclusie

Vliesbehang is een stabiel en gemakkelijk te verwerken alternatief voor het traditionele of ander behang, waar steeds meer doe-het-zelvers zich op richten. Ondanks de hogere aanschafkosten garanderen ze een lange houdbaarheid en kleurconsistentie. Als je je nieuwe vliesbehang eenmaal in een speciaalzaak gevonden hebt, kun je het snel door specialist laten installeren. Als je echt handig bent kun je het ook zelf aanbrengen.