Tuinen

Maak je tuin compleet met een mooie houten schutting


In Nederland zijn wij erg gesteld op onze privacy. Dit geldt ook voor als je in je tuin zit. We hebben het niet graag dat de buren bij ons in de tuin kunnen meekijken. Niet voor niets staat half Nederland dan ook vol met schuttingen. Maar welk soort schutting is het meest ideaal voor jouw tuin? Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden. Wil je het zo natuurlijk mogelijk houden, dan is het duidelijk dat je moet gaan voor een mooie houten schutting.

Welke houtsoort voor je schutting?

Met een houten schutting zul je optimaal kunnen genieten van een natuurlijke uitstraling. En het voordeel van hout is dat het gemakkelijk te bewerken is. Ben je je kleur zat? Dan schilder je de schutting zo over, of zet je hem in een mooie donkere lak. Maar hout kan wel gevoelig zijn voor de verschillende weersinvloeden. Wil je gegarandeerd zijn van een schutting met een lange levensduur die ook bestand is tegen het Nederlandse weer? Koop dan hardhouten schutting. Maar zelfs in hardhout zijn er verschillende soorten verkrijgbaar.

Tropisch hardhout

Het allerbeste hout voor een hardhouten schutting is tropisch hardhout. Dit hout is ongelofelijk sterk en heeft een levensduur vanaf 25 jaar tot wel 35 jaar. Het hout is van nature bestand tegen schimmels en ongedierte en zal maar langzaam verkleuren. Met tropisch hardhout hoef je niet bang te zijn dat je jaarlijks je hele schutting moet schuren en opnieuw moet lakken of verven. Wel is tropisch hardhout het meest dure hout wat er te koop is.

Europees hardhout

Bij een Europees hardhouten schutting moet je denken aan bekende Europese houtsoorten als eiken, kastanje en beuk. Hoewel Europees hardhout van nature een goede kwaliteit hout is, is de levensduur van Europees hardhout is wel wat minder kort, zo’n 15 tot 25 jaar. Wel heb je de zekerheid dat het hout ecologisch verantwoord is, wat bij tropisch hardhout niet altijd het geval is. Je betaald ook een stuk minder voor Europees hardhout. Europees hardhout word ook veel gebruikt voor houten poorten.

Geïmpregneerd hout

Veel houten schuttingen zijn van geïmpregneerd hout. Dit is relatief goedkoop hout, afkomstig van vuren of grenen. Dit hout zal het normaliter niet lang uithouden als schutting en is daarom geïmpregneerd. Het hout heeft een speciale behandeling gekregen, waardoor het ongevoelig is gemaakt voor insecten en schimmels. Het hout zal snel verkleuren en de levensduur is 10 tot 15 jaar.