Lekker wonen

Je hele kamer onder water, meubels verzopen en elektronica voorgoed kapot? Had je nu maar een goede inboedelverzekering afgesloten

Het zal je maar gebeuren. Uitgerekend net toen je een weekend weg was, sloeg de vorst toe en is er in de badkamer een waterleiding gesprongen. Gedurende twee dagen is er via het plafond water bij je naar binnen gesijpeld en bij thuiskomst vond je je hele woonkamer kletsnat terug. Je meubels kunnen weggegooid worden, je elektronische apparaten zoals televisie, stereo apparatuur en verlichting zijn onherstelbaar beschadigd en je mooie oude eiken vloer begint inmiddels ook omhoog te komen. Zoveel herinneringen kwijt die niet meer te vervangen zijn en een financiĆ«le tegenvaller zo groot dat je er letterlijk van begint te duizelen. 

Al dit ongemak was natuurlijk niet te vermijden, maar wel financieel een stuk makkelijker te verwerken geweest, als je van te voren een goede inboedelverzekering had afgesloten. Dan was je namelijk gedekt geweest tegen de opgelopen waterschade. Zo had je dan bijvoorbeeld de kosten voor je meubilair had je terug kunnen krijgen tegen de nieuwwaarde, net als veel andere dingen die door de lekke leiding verloren zijn gegaan. De televisie, dvd-speler, de Apple tv en de dolby surround installatie, alles was volledig vergoed geweest met de juiste inboedelverzekering. En je had ook nog een nieuwe vloer kunnen laten leggen, het plafond laten herstellen en je hele hippe industriƫle interieur van een nieuwe laag verf kunnen voorzien, bedenk je achteraf.

Onder je inboedel worden alle spullen bij jou in huis, tuin of schuur verstaan

Maar er is nog heel wat meer wat onder je inboedelverzekering vergoed wordt. Onder je inboedel vallen namelijk alle spullen bij jou in huis, in de tuin of in de schuur. En met een goede inboedelverzekering heb jij al je spullen verzekerd tegen onder meer brandschade. Maar ook de schade die veroorzaakt zijn door rook of bijvoorbeeld blussen vallen daar onder. Daarnaast ben je verzekerd tegen inbraak en diefstal, maar ook tegen schade door storm, bliksem, hagel, sneeuw of regen. Mocht het heel koud worden zoals in dit geval en de waterleiding springt, dan ben je dus ook verzekerd tegen waterschade. 

Tot tien jaar oud worden de spullen uit je inboedel tegen de nieuwwaarde vergoed. Daarboven wordt gekeken naar de actuele dagwaarde van datgeen dat schade op heeft gelopen of kapot is gegaan. Maar ook de kosten die je maakt met betrekking tot voorbeeld het schoonmaken na alle ellende van een gebroken leiding zijn gedekt onder je inboedelverzekering. En mocht je onverhoopt het bij de bouwmarkt gehuurde gereedschap dat je gebruikt om de vloer er uit te breken beschadigen, dan is zelfs dat gedekt onder de inboedelverzekering. 

Met een all-in inboedelverzekering wordt zelfs de door jouw aangerichte schade vergoed

Kies je voor een All-in verzekering voor je inboedel,  dan is ook schade die je zelf aan je inboedel aanbrengt verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijke moment wanneer je dat blik rode verf op de nieuwe witte bank laat vallen of wanneer die nieuwe grote spiegel bij het ophangen per ongeluk in duizend stukken uit elkaar springt op de vloer. Nee, een goede inboedelverzekering is bijna onmisbaar vandaag de dag, als je er zeker van wilt zijn dat je thuis niets zal overkomen.