Lekker wonen

Wat te doen tegen stof in huis?

Veel stof in huis is niet alleen erg vervelend, maar ook nog eens ongezond. Pak je het niet goed aan, dan blijft het in je woning circuleren en hoopt zich op. Je ziet dit als je bijvoorbeeld net hebt afgestoft en schoongemaakt en alles na een uur al weer is voorzien van een laagje stof. Een van de grootste oorzaken van stof in huis zijn wijzelf. We verliezen haren en schilfertjes en lopen ook nog eens rond, waardoor alles ‘opwaait’ en zich kan verspreiden. Ook huisdieren, etensresten en dode insecten kunnen een bron van stof zijn. Hieronder lees je waarom dat stof in je huis blijft rondgaan en wat je eraan kunt doen.

Kleding is een grote bron van stof in huis

Kleding is een andere grote bron van stof. Klop maar eens een blouse of trui uit en je zult zien dat daar bijna altijd stof uit komt. Wil je dus stof in huis voorkomen, dan kun je het beste beginnen met kleding niet rond te laten zwerven. Berg schone was zo snel mogelijk op in de kast en stop vuile kleding in afgesloten wasmanden. Het kan ook helpen om je kleding te sorteren en dingen die je niet meer draagt weg te doen. Dit resulteert niet alleen in een opgeruimde en minder volle kledingkast, maar zorgt ook voor minder stof in huis.

Gebruik een stofzuiger en geen bezem

Er zijn nog steeds mensen die met een zachte bezem hun huis schoonmaken, ook dit is een grote oorzaak van rondzwervend stof in huis. Je zult namelijk best wat opvegen, maar een gedeelte van de stof wordt de lucht in verspreid. Die blijft daar even hangen en komt na een uurtje, als jij net klaar bent met vegen, weer naar beneden. Ga dan ook niet meer met een bezem aan de slag in huis, maar gebruik een stofzuiger. 

Stofzuigen hoeft niet eens elke dag

Hierdoor hoef je niet eens elke dag te stofzuigen. Heb je namelijk een keer wat minder tijd, zuig dan in ieder geval de plekken waar de stof zich verzameld. Je kunt hierbij denken aan de hoekjes in de kamer, onder de bank en onder de stoelpoten. Vergeet ook de slaapkamer niet. Het beddengoed is ook een bron van stof in huis.

Etensresten zijn ook een belangrijke bron van stof in huis

Ook etensresten kunnen zorgen voor stof in huis. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is wel zo. Wanneer je broodkruimels op het aanrecht of de tafel laat liggen, verspreid je niet alleen kruimels maar ook fijne stofdeeltjes. Etensresten trekken ook insecten aan die op hun beurt ook weer voor stof zorgen. Wil je dus minder stof in huis, zorg er dan voor dat je etensresten opruimt.