Lekker wonenWoontrends

Geef je woning een decoratieve twist met glas-in-lood ramen


Glas-in-lood ramen werden traditioneel vooral gebruikt in kerken, herenhuizen en boerderijen. Je hebt vast wel eens ergens een kunstig glas-in-lood raam gezien. De gedachte dat je zelf zo’n mooi raam zou kunnen laten plaatsen is waarschijnlijk nooit bij je opgekomen. Toch is glas-in-lood prima toepasbaar in bijna ieder interieur. 

Je kunt op verschillende manieren aan glas-in-lood ramen komen. Je kunt nieuwe ramen laten samenstellen bij een glashandel of glas-in-lood specialist. Maar je kunt ook originele, antieke ramen online kopen. Bijvoorbeeld op Marktplaats, Catawiki of bij een brokante. 

Het internet staat vol met kant-en-klare antieke glas-in-lood ramen die je direct kunt overnemen. Denk je eens in dat je een mooi jaren dertig glas-in-lood raam zou kunnen laten plaatsen. Zo zou je die net opgeknapte slaapkamer in je woonboerderij de landelijke uitstraling mee kunnen geven die het plaatje helemaal afmaakt. 

Verschillende stijlen glas-in-lood

Glas-in-lood kent verschillende stijlen. Het glas-in-lood uit de jaren 30 van de vorige eeuw wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door zijn koele kleuren als paars en blauw. Onder invloed van de architecturale stijl van het functionalisme werden voornamelijk functionele glas-in-lood ramen gemaakt. Deze ramen werden gemaakt van hoogwaardig materiaal, meestal met eenvoudige rechthoekige vormen en met blank glas voor voldoende lichtinval. 

De glas-in-lood ramen geïnspireerd door de architecturale stroming jugendstil of art nouveau passen ook heel goed in een landelijke, statige stijl. Deze stroming maakte veel gebruik van golvende lijnen en elementen van de natuur. Zo zie je veel dieren en planten terugkomen in de glas-en-lood ramen die zijn gemaakt onder invloed van deze stroming. Met een dergelijk glas-in-lood raam creëer je een levendige landelijke sfeer door een stukje natuur in huis te halen.

Streef je helemaal niet naar een landelijke of groteske uitstraling dan zijn er ook tal van andere mogelijkheden. Zo passen glas-in-lood ramen in art deco stijl bijvoorbeeld erg goed in een strak en modern interieur. Deze stijl kenmerkt zich door abstracte geometrische vormen als rechthoeken en driehoeken. De kleuren zijn heel fel of juist heel ingetogen. Door de strakke lijnen en de tijdloze vormgeving past dit type ramen perfect in een moderne, strakke inrichting.  

Wat is glas-in-lood precies?

Vroeger was het lastig, zo niet onmogelijk om grote ramen te produceren. Om grotere oppervlaktes toch van glas te kunnen voorzien werden meerdere kleine ramen samengevoegd tot één raam. Zo ontstond glas-in-lood.

De stukken glas van een glas-in-lood raam worden samengevoegd met loodlijsten die op de kruisingen aan elkaar zijn gesoldeerd. Door de vele stukken glas zijn er veel variaties in kleur en vorm mogelijk. 

Van zichzelf is glas-in-lood niet zo stevig. Daarom wordt er meestal staal in het lood verwerkt om de constructie steviger te maken. Zo kan een glas-in-loodraam voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Je kunt het voor een raam of deur naar buiten gebruiken maar ook binnenshuis voor bijvoorbeeld tussendeuren of en-suite deuren. 

Antieke glas-in-lood ramen zijn meestal samengesteld uit enkel, floatglas. Tegenwoordig kun je glas-in-lood laten maken met verschillende soorten glas. Zo zijn er mogelijkheden met figuurglas, waarbij het licht nog wel binnenkomt maar de inkijk beperkt blijft. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor isolatieglas.

Glas in lood in combinatie met isolatieglas

Omdat de temperatuur tussen de glasplaten hoog kan oplopen (soms wel tot 80 graden) wordt het afgeraden om antieke glas-in-lood ramen in dubbel glas te verwerken. Door de hoge temperaturen kan het glas-in-lood beschadigen. Wel kan antiek glas-in-lood aan de binnenzijde van het dubbele glas worden geplaatst. Het nadeel hiervan is dat de kleuren en structuren van het glas-in-lood minder goed tot zijn recht komen. 

Als je nieuwe glas-in-lood ramen laat maken dan kun je ramen laten samenstellen waarbij het glas-in-lood wel verwerkt kan worden in HR glas. De isolatiewaarden van zo’n ruit liggen op hetzelfde niveau als traditioneel dubbel glas. 

Hoe wordt glas in lood gemaakt?

Het op maat gesneden glas word uitgelegd zodat het in de juiste volgorde in het lood gelegd kan worden. Het glas wordt vervolgens in het lood (8-10mm) gelegd. Door staal in het lood te gebruiken wordt het raam steviger. Als het glas in het lood ligt wordt het lood tegen het glas platgestreken. De punten waar het lood elkaar kruist worden aan elkaar gesoldeerd. Speciale glas-in-lood kit wordt gebruikt om het raam rammelvrij en tochtvrij te maken. Tot slot wordt patina aangebracht op het lood voor een antieke look.

Wil jij ook glas-in-lood ramen laten samenstellen? Informeer dan eens bij je lokale glashandel of glas-in-lood specialist naar de mogelijkheden.