Lekker wonen

Je eerste woning gekocht? Denk aan deze belangrijke zaken.


Als het je gelukt is om je eerste woning te kopen, is dat zeker een felicitatie waard. Er komt tegenwoordig een hoop bij kijken om een huis te kopen, maar nu kan jij gaan nadenken over de zaken die moeten gebeuren om ook lekker te kunnen gaan wonen in je nieuwe thuis. Hieronder volgen een aantal tips om het wat makkelijker te maken.

Verzekeren

Wellicht is een huis de duurste aankoop die je ooit zal doen. Een goede verzekering is dan ook een noodzaak. Natuurlijk heb je een opstalverzekering nodig om je woning te verzekeren tegen de mogelijke gevolgen van brand, storm of water. Maar ook de inboedel moet goed verzekerd worden vanaf de eerste dag dat jij eigenaar wordt van je eerste eigen huis. Een goede inboedelverzekering is daarbij zeker een goede keuze.

Kennismaken met de buurt

De omgeving is erg bepalend voor het gevoel om van een huis een thuis te maken. Dat heeft wellicht ook meegespeeld toen jij de keuze maakte voor specifiek dit huis. Het is dan ook een goed idee om kennis te gaan maken met de buurtbewoners. Hierdoor weten deze ook dat jij de nieuwe bewoner bent. Een goede buur is tenslotte een aanwinst en je kunt allerlei tips krijgen over de buurt. Vaak is er tegenwoordig een App voor de buurt waar je aan mee kunt doen. Voor de gezelligheid, maar ook de veiligheid.

Plan de verhuizing

Misschien laat jij de verhuizing regelen door een verhuisservice, maar wellicht doe je ook een hoop zelf met behulp van vrienden en familie. Als er ook nieuwe meubels komen na de verhuizing is het verstandig om de levering daarvan al vast te plannen. Soms duurt het best lang voordat meubels na een bestelling ook bezorgd worden. En zeker voor de grotere items is het niet eenvoudig om die later te plaatsen. Bestel ze dus op tijd zodat je er ook nog eens meteen van kan genieten op het moment dat de verhuizing plaatsvindt.

Verbouwen en schilderen

Wellicht denk je nog niet meteen aan verbouwen en schilderen nadat je de grote uitgave voor je huis hebt gedaan. Maar als jij je echt op je gemak wilt voelen in je nieuwe aanwinst is het wel van belang om nu de keuze te maken om zaken aan te passen nu het nog eenvoudig kan in een leeg huis. Ook al denk je vast nog niet aan verkopen, een verbouwing kan waardeverhogend zijn en als dat kan plaatsvinden voor de verhuizing, ondervind jij er geen hinder van. Keukens en badkamers zijn daarbij de meest gebruikelijke aanpassingen.

Kleuren

Wist je dat kleuren zeer bepalend zijn voor het gevoel dat een ruimte oproept? Blauw en grijs geven in het algemeen een ruimtelijk gevoel, terwijl ‘warmere’ kleuren voor meer knusheid zorgen. Ook maakt een matte afwerking een kamer voor het gevoel groter dan glanzende materialen. Bedenk dus van tevoren aan welke effecten Jij de voorkeur geeft als het tijd wordt om kleuren te kiezen.