Tuinen

De perfecte uitbreiding van je huis, veranda vs. aanbouw.


Je hebt een heel mooi huis, maar je merkt dat hij steeds begint te raken en je zou graag een uitbreiding van je huis willen. Een uitbreiding van je huis kost vaak erg veel geld en het is maar de vraag of deze vergunningsvrij aangelegd kan worden. De regels omtrent een aanbouw zijn daarnaast ook niet helder genoeg dat je direct kunt zien of je aanbouw wel of geen vergunning nodig heeft en schelen ook nog eens per gemeente.

Daarom is het aanleggen van een pergola of een veranda een veel betere keuze!

Voordelen van een pergola/veranda

Er zijn twee duidelijke voordelen van een pergola of een veranda.

Prijs

Te beginnen met de kostenpost. Waar je bij een uitbouw van 4m2  al gauw €9.000,- kwijt, terwijl een uitbouw van 12m2 gemiddeld al meer dan €20.000,- kost.  Kost een veranda van 12m2 gemiddeld iets meer dan €1.000,-. Laten we daar nog een glazen schuifwand en montage bij doen, dan ben je all-inclusive maximaal €3.000,- kwijt. Mocht je dus een uitbreiding van je huis willen, maar minder willen besteden? Dan is dit de ultieme optie!

Vergunning

Het tweede voordeel zit hem in de vergunning, oftewel bij een veranda of pergola heb je geen vergunning nodig, terwijl dit bij een aanbouw vaak wel het geval is. Dit zorgt ervoor dat je een veranda of pergola gelijk kunt bouwen als je besloten hebt dat je er een wil. Bij een uitbouw moet je vaak eerst onderzoek doen naar wat wel en niet mag, om vervolgens als je uitbouw een vergunning vereist, deze aan te vragen en te wachten tot de toekenning. Dit kost naast geld ook nog eens veel tijd.

Zelfs tegen de zon is indien gewenst een betaalbare optie. Door een pergola of veranda zonnewering zorg je ervoor dat hij net voelt als een aanbouw, alleen voor een schijntje van de prijs.

De keuze lijkt me dus duidelijk!