Tuinen

Inspiratie: verschillende houten overkappingen


Wanneer je op het punt staat om een overkapping in je tuin te laten plaatsen is het goed om je vooraf te laten inspireren in wat er allemaal mogelijk is. In dit artikel geven we je enkele concrete voorbeelden van verschillende type terrasoverkappingen van hout. Hierna zul je dus eenvoudiger een keuze kunnen maken welk type of stijl het beste bij jouw en je tuin past. 

Plat dak overkapping

Een overkapping met een plat dak is de meest strakke en moderne keuze. In de basis heeft een overkapping van hout al een rustieke en landelijke uitstraling, de dakconstructie bepaald daarom in grote mate de sfeer die een overkapping geeft. Door een rechte, horizontale balklaag, ontstaat een dak met rechte lijnenspel die zorgt voor een laag en knus plafond. Tevens zal een plat dak overkapping minder ruimte in beslag nemen en voor minder schaduwinval zorgen in je tuin.

Kapschuur

Met een kapschuur heb je een tuin overkapping van hout die perfect past in een landelijke tuin. Je ziet de stijl van een kapschuur veel terug op boerderijen en burgerlijke huizen op het platteland. De dakconstructie van een kapschuur kenmerkt zich door de on-evenwijdige dakvlakken waarbij de voorkant hoger is als de achterkant.

Overkapping aan huis

Wil je meer leefruimte en tevens beschut buiten in je tuin kunnen zitten, dan is een veranda of overkapping aan huis wellicht iets voor jou. Je bevestigt de palen en gording aan de muur van je huis zodat het één geheel wordt. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kun je dit soort aanbouwen relatief goedkoop realiseren zonder dat er een bouwvergunning benodigd is. Raadpleeg hiervoor altijd eerst de gemeente om actuele regelgeving op te vragen. Wanneer de overkapping een deel van je huis wordt, is het ook handig om naar zaken als verduurzaming van de ruimte te kijken.

Douglas overkapping

Een van de populairste houtsoorten voor een overkapping is douglashout. Deze naalhoutsoort van voornamelijk Scandinavische afkomst is zeer hard, sterk maar toch goed bewerkbaar. Deze combinatie maakt het hout zeer geschikt en betaalbaar voor het verwerken in een buitenverblijf. Het hout kan immers onbehandeld gebruikt worden maar het is wel aan te raden om het hout regelmatig te behandelen met een houtbeits of houtolie. Hierdoor zal het beter beschermd zijn tegen weersinvloeden en kun je tenslotte de levensduur maximaal verlengen.

Overkapping op maat

Je zult snel zien bij het uitzoeken van een leverancier voor je tuinoverkapping dat een variant met standaardmaten net niet helemaal naar wens is of niet uitkomt in je tuin met bestaande wandelpaden. Denk dan eens aan een overkapping op maat, deze worden opgebouwd uit vaste elementen waardoor een maatwerk overkapping niet persé duurder hoeft te zijn. De meeste leveranciers bieden maatwerk tegen meerprijs, zoek daarom een specialist in maatwerk overkappingen zodat je direct een scherpe offerte kunt verwachten.