Verbouwen

Muren verven; stap voor stap uitgelegd


Ga jij je voorjaarschoonmaak super gronding aanpakken en ga je ook je muren van een nieuw likje verf voorzien? Dan wil je na het harde werken natuurlijk ook genieten van een strak eindresultaat. Het verven van je muren is een flink klusje en wij kunnen het ons voorstellen dat je niet precies weet waar je moet beginnen. 

Wij helpen je graag uit de brand. Daarom beschrijven wij in dit artikel, stap voor stap, hoe je te werk dient te gaan als je je muren gaat verven. Ga jij nog iets grondiger te werk en ga je jouw huis verbouwen? Bekijk dan eens onze verbouwingstips!

Stap 1: de muren reinigen

Voor je begint met verven moet je nog een aantal stappenj doorlopen. Het is sterk aan te raden om alle stappen te doorlopen voor het best mogelijke eindresultaat. De eerste stap is het reinigen van de muren, nadat je de muren vrij hebt gemaakt uiteraard. Het is tevens raadzaam om eerst de muren af te plakken, dus bijvoorbeeld de randen met het plafond, voor je gaat reinigen. 

Heb je eenmaal ruimte gemaakt en alles afgedekt of afgeplakt, dan kan je beginnen met reinigen. Gebruik een ontvetter of verfreiniger voor het beste resultaat. Probeer er tevens voor te zorgen dat alles egaal is. Zitten er nog gaatjes in de muur, bijvoorbeeld van spijkers of schroeven, vul deze dan op en schuur het netjes af. 

Stap 2: voorstrijk aanbrengen

Ben je klaar bent met reinigen en egaliseren? Dan kan je aan de slag gaan met voorstrijken. Voorstrijken, oftewel aanbrengen van de grondlaag of primer, zorgt ervoor dat de uiteindelijke verflaag beter zal hechten en hierdoor duurzamer wordt. Het zorgt tevens voor een mooier en egaler resultaat. 

Breng de grondlaag bij voorkeur aan met een verfroller. Doe dit door van boven naar onder te verven en vervolgens van links naar rechts (of andersom). Controleer goed of elk stukje muur bedekt is en ga vervolgens door naar de volgende stap. 

Stap 3: de muren verven

Na het doorlopen van stappen 1 en 2 kan je eindelijk beginnen met het daadwerkelijk verven van de muren. Ben je nog op zoek naar de juiste kleur of andere woontrends? Bekijk dan onze handige tips.  Om het proces wat vereenvoudigen zullen we het stap voor stap uitleggen, inclusief een aantal handige tips:

  • Ben je nog op zoek naar muurverf? Weet dan dat je jouw gewenste kleur eenvoudig online kan vinden én bestellen. Bestel je muurverf via Kleurenwaaier.nl en ga zo snel mogelijk aan de slag!
  • Het is raadzaam om te beginnen met de hoeken en randen. Breng de verflaag op de hoeken en randen bij voorkeur aan met een acrylkwast. 
  • Wanneer je met het grote werk gaat beginnen dan is het aan te raden om een verfroller te gebruiken. Dip de verfroller royaal in de verf en rol deze uit op het verfbakje om ervoor te zorgen dat de verf egaal verdeeld is. Let op dat de verf niet gaat druipen. 
  • Gebruik de verfroller en ga van links naar rechts (of andersom) en vervolgens van boven naar beneden. Herhaal deze bewegingen 2 á 3 keer op hetzelfde stuk. Controleer nogmaals of ieder stuk netjes bedekt is. 
  • Verwijder na het verven ook de tape, doe dit voordat de verf droog is. Zorg er tevens voor dat je de roller en kwasten goed reinigt, zo kan je ze bewaren voor een volgende verfklus. 

Je ziet het maar, je muren verven is een grote klus. Na afloop weten wij echter zeker dat je er geen spijt van zult hebben. Stroop je mouwen dus op, verf die muren en geniet van het eindresultaat!