Slaapkamer

Lekker wonen betekent lekker slapen!


Een belangrijke onderdeel van lekker wonen is dat je ook lekker slaapt en voldoende nachtrust pakt. Een goed bed is daarom erg belangrijk. Er bestaan veel goede bedden, maar in dit artikel gaan we in op de boxspring. Wat is het? En waar moet je op letten? 

Wat is een boxspring?

Een boxspring is opgebouwd uit verschillende onderdelen, namelijk: 

  • De boxspring zelf;
  • Het matras; 
  • De topper;
  • Een hoofdbord en een voetbord. 

Een belangrijke eigenschap van de boxspring is dat hij heel comfortabel is. Waarschijnlijk een van de comfortabelste bed soorten. Maar dit heeft natuurlijk ook met persoonlijke voorkeur te maken.

Waar let je op bij het aanschaffen van een boxspring? 

Er is een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een boxspring aanschaft.

De afmetingen

Allereerst is het belangrijk om de grootte van de boxspring te bepalen. Een boxspring is over het algemeen niet heel goedkoop, dus je kunt beter een iets te grote boxspring kopen, dan een hele kleine. Maar meet wel eerst je slaapkamer op! Als een grote boxspring niet past, dan heb je er alsnog niets aan. 

De breedte van de boxspring

We onderscheiden de breedte van de boxspring in drie categorieën, namelijk: de eenpersoons boxspring, de tweepersoons boxspring en de twijfelaar.

Eenpersoons boxspring breedte:

Voor een eenpersoons boxspring kennen we drie verschillende standaard breedtes: 

  • 70 cm breed;
  • 80 cm breed;
  • 90 cm breed.

Tweepersoons boxspring breedte:

Voor een tweepersoons boxspring kennen we ook drie verschillende standaard breedtes:

  • 140 cm breed;
  • 160 cm breed;
  • 180 cm breed.

Er bestaan wel bredere boxsprings, maar dit zijn de standaard breedtes. 

Twijfelaar breedte:

Een twijfelaar is 120 cm breed.

De lengte van de boxspring

Dan moet je ook nog beslissen welke lengte boxspring je wilt. De standaard lengte van een boxspring is 200 cm. Voor langere mensen kennen we ook nog de lengtes 210 cm en 220 cm. De 210 cm lange boxspring wordt aangeraden voor mensen die langer zijn dan 185 cm, maar kleiner zijn dan 195 cm. De 220 cm lange boxspring wordt aangeraden voor mensen die langer zijn dan 195 cm. 

Ben je helemaal niet zo groot, maar wil je gewoon graag ruim liggen, dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een langere boxspring gaan. Sommige mensen liggen ook heel ver met hun kussen naar onderen. Die raden we ook een langere boxspring aan. 

De opties van de boxspring

Verder dien je nog na te denken over de opties van de boxspring. Wil je bijvoorbeeld een elektrisch verstelbare boxspring? Of wil je een boxspring met een lage instap? Wil je juist een wat hogere boxspring, zodat je robot stofzuiger onder de boxspring door kan rijden? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.