Tuinen

Kies ik voor grind of split, en welke kleur?


Wat is het verschil?

Split : ontstaat door het breken of splijten van grote stenen, waardoor de kenmerkende hoekige vormen worden veroorzaakt. Het voordeel van deze vorm is dat het split minder beweegt als het eenmaal op de plek ligt. Hierdoor is split uitstekend geschikt om te gebruiken voor opritten en paden.

Grind: de kenmerkende ronde vormen ontstaan door stromend water in rivieren en meren, waaruit het grind wordt gewonnen. Soms wordt grind in speciale trommels glad en rond gemaakt. Grind is beweeglijker dan split en maakt dus meer geluid, maar door de ronde vormen wel prettiger om overheen te lopen. Dat maakt dat grind perfect is om een terras of een pad door je tuin mee aan te leggen.

Welke kleur kies ik?

Bij het kiezen van een kleur geldt: welke uitstraling en welke sfeer wil ik in mijn tuin creëren. Wil je aansluiten bij de bloembakken en potten in de tuin, of wil je juist zorgen voor een mooi contrast. Blikvangers vragen om grote contrasten met verschillende kleuren die misschien ver uit elkaar liggen, rust creëer je met donker gekleurde stenen. En niet onbelangrijk is of de kleur van grind of split past bij de kleur van de woning.

Welke formaat kies ik?

Grind en split is in verschillende formaten leverbaar. Afhankelijk van de plek en functie bepaal je de grootte van de steen. Voor een terras kies je een ander formaat dan voor een oprit of tuinpaden. En voor decoratie kun je natuurlijk kiezen uit ieder formaat, grind en split zijn beide mogelijk.

Onderhoud?

Split of grind, voor beide geldt dat het een onderhoudsvriendelijke oplossing is met een natuurlijke uitstraling in de tuin en bij de woning. Hiervoor heb je geen groene vingers nodig!