Lekker wonenVerbouwen

Hoe bouw ik een goede overkapping?

Niets zo lekker dan in de tuin van de zon te genieten en met een overkapping kun je dat tot diep in de herfst doen. Met een overkapping zit je namelijk uit de wind en als je er een houtkacheltje of open haard in bouwt, kun je heel het jaar genieten van het buitenleven. Zelf zo’n overkapping maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je bepaalde zaken goed in de gaten houdt. Dat begint natuurlijk met het checken bij je gemeente of je een vergunning overkapping nodig hebt. Waar je verder aan moet denken lees je hieronder.

De voorbereidingen

Een eerste belangrijke afweging die je moet maken is welk hout je wil gaan gebruiken. De keuze die je maakt hangt uiteindelijk af van twee dingen: de uitstraling die de overkapping moet hebben en het budget dat je beschikbaar hebt. Zo is Azobé hout erg mooi en gaat het lang mee. Dit is echter wel een wat duurdere houtsoort, omdat dit type hout erg duurzaam is, kan het omgerekend juist weer goedkoper zijn.

Uitzetten en de fundering

Als je eenmaal alle voorbereidingen hebt gedaan, zoals het kiezen van de houtsoort, kun je aan de slag. Als je hebt bepaald waar de overkapping komt te staan kun je deze gaan uitzetten met touwtjes, zorg uiteraard wel dat deze waterpas staan. Begin daarna met het bepalen van de plekken waar de palen waar de overkapping op komt te rusten, komen te staan. Het beste kun je hiervoor betonpoeren gebruiken. Dit is het fundament waar dan de houten balken op komen te rusten.

Gebruik schoren om de constructie te verstevigen

Als je de dragende palen op de betonpoeren hebt geplaatst, kunnen de dragende liggende balken daar weer op gelegd worden. Deze dien je aan de verticale palen te monteren met zogenaamde schoren, schuine balken die de paal met de ligger verbindt. De schoren plaats je in een hoek van 45 graden. In zowel de paal als ligger maak je een inkeping waarin de schoor valt. Afhankelijk van het type dak dat je op de overkapping wil hebben kun je nu de constructie voor het dak erop zetten. Denk eraan dat het dak licht moet aflopen, zodat het water naar 1 kant loopt.

Als laatste kun je dan de wanden gaan plaatsen, indien je daar je overkapping van wil voorzien. Je kunt er ook voor kiezen om geen wanden te plaatsen, of juist enkele open wanden te houden. De wanden kunnen worden aangekleed met wat je wil, denk daarbij aan rabatdelen, potdekselen of een andere vorm van gevelbekleding.