Lekker wonen

Drie tips voor een duurzame woning

Een duurzaam leven is voor veel mensen steeds belangrijker. Het is niet alleen goed voor de natuur, maar ook goed voor jezelf om te weten dat je een steentje bijdraagt. Een groen leven kun je ook doorzetten in je woning. Door bepaalde duurzame keuzes te maken kun je minder energie en grondstoffen verbruiken en zo het milieu een hoop besparen. Wil je weten hoe je duurzaam kunt wonen? Hier vind je drie tips.

De juiste materialen

Wanneer je je huis inricht kun je keuzes maken die minder belastend voor de natuur zijn. Tegenwoordig is er ontzettend veel keuze op dit gebied, aangezien meubelstukken en decoraties van gerecycled materiaal steeds populairder worden. Natuurlijke materialen die op een inventieve manier worden verwerkt in meubilair geven bovendien een unieke uitstraling aan ieder item. Door je meubilair te kopen bij winkels en merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kun je ervoor zorgen dat je interieur net wat milieuvriendelijker is.

Een warm huis

Door te letten op je energiegebruik kun je je huis aanzienlijk groener maken. Veel soorten energie zijn niet duurzaam of milieuvriendelijk, maar daar zijn tegenwoordig steeds meer alternatieven voor. Zo kun je de verwarming van je huis laten regelen door een pelletkachel cv. Deze kachel brandt op duurzame pellets die in kleine hoeveelheden ontzettend veel warmte kunnen afgeven. Zo wordt je huis zelfs in de wintermaanden verwarmd zonder dat je er veel schadelijke stoffen voor hoeft te verbruiken. Bovendien hebben pelletkachels vaak de mogelijkheid om overbodige energie op te slaan, zodat ze op een later moment deze warmte alsnog af kunnen geven.

Je eigen moestuin

Al het eten dat we met elkaar consumeren is een van de grootste vervuilers van het milieu. Het helpt daarom om je steentje bij te dragen en zelf wat van je groenten en fruit te verbouwen. Door een eigen moestuintje aan te leggen heb je bovendien alle controle over wat er met je eten gebeurt. Geen bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen meer in jouw groenten, maar enkel puur natuur op je bord. Heb je geen tuin waar je een moestuin in kunt aanleggen? Probeer dan een verticale tuin in je woning of op je balkon uit waarin je kruiden en kleine groenten kunt verbouwen.