Lekker wonen

Hoe houd ik muggen buiten mijn huis?


De mug (Nematocera) is een erg klein vliegend insect die overal in Nederland te vinden is. Deze beesten zijn vrijwel niet te missen (hoe klein ze ook zijn). Er bestaan veel verschillende soorten zoals langpootmuggen en motmuggen, maar vandaag bespreken we hier de steekmuggen. Hieronder vind je verschillende tips om je huis muggenvrij te houden. Steekmuggen zijn de moderne plaag van iedere slaap- en woonkamer met warm weer, maar als je er volgende zomer geen last meer van wilt hebben; lees dan hier meer.

Een klamboe over je bed

Voor degene die niet bekend zijn met een klamboe: een klamboe (ook wel muskietennet) is een fijnmazig net dat je aan het plafond vastmaakt en over je bed laat hangen. Met name in tropische landen worden klamboes gebruikt, maar ze zijn net zo goed te gebruiken hier in Nederland. Het houdt niet alleen de muggen buiten tijdens het slapen, maar kan ook als ware een versiering van je slaapkamer zijn.

Houd ’s avonds de ramen en deuren dicht op je slaapkamer

Misschien wel een van de simpelste oplossingen denkbaar. Het is met name ’s avonds dat muggen actief zijn en op zoek gaan naar slachtoffers om te steken. Muggen zijn aangetrokken door geur, warmte en zelfs koolmonoxide van je adem. Als  je ramen open hebt staan kun dan garanderen dat je er ’s nachts 10 rond je bed hebt vliegen. Werk daarom als het kan preventief!

Muggen kunnen de geur van lavendel niet uitstaan

Naast dat muggen warmte en licht opzoeken, zijn ze ook aangetrokken tot de geur die je lichaam aanmaakt. Dit kan echter per persoon verschillen, maar is in geen gevallen af te wassen. Als je een bepaalde geur hebt die muggen erg aantrekkelijk vinden, heb je erg vaak pech. Wat je dan weer wel kunt doen, is lavendelplanten kopen en de bloemetjes buiten zetten. Muggen haten namelijk de geur van lavendel! Hang ze aan je balkon of zet ze bij het raam. Zo fleur je je huis op en hou je de muggen buiten.

Muggengaas over je ramen

Is een klamboe of een lavendelplant niet echt jouw smaak, dan kun je altijd nog voor deze simpel en praktische oplossing kiezen. Muggengaas bij VELUX houdt muggen buiten, maar laat zonlicht nog binnen. Hiernaast kun je de ramen open laten om je kamer te ventileren. Ook is het opbergen van het muggengaas erg makkelijk. Wanneer je het niet gebruikt zit het gewoon opgeborgen in de aluminiumcassette.

Vermijd te allen tijde stilstaand water in en om je huis

Hoewel je dit misschien niet altijd even makkelijk kunt doen (met bijvoorbeeld een vijver of opblaaszwembad in de tuin) is het vermijden van stilstaand water wel cruciaal als je muggen probeert weg te houden. Wanneer muggen op zoek zijn om eitjes te planten doen ze dit altijd in een plas met water. Muggen leven ongeveer twee weken en leggen zo’n 3 tot 4 keer eitjes in die tijd. Iedere keer dat een mug bloed opneemt kan deze weer een paar honderd eitjes leggen. In een leefomgeving zoals je huis, waar waarschijnlijk geen natuurlijke vijanden zoals vissen en kikkers te vinden zijn, is dit vreselijk.

Een mug verspreidt zich dus snel, maar met deze tips zal hij jou niet te pakken krijgen!