Slaapkamer

De voordelen van een goed geventileerde slaapkamer

Goede ventilatie in de slaapkamer is essentieel. Niet alleen voor je gezondheid is het belangrijk dat er altijd voldoende frisse lucht in je slaapkamer aanwezig is; het komt ook de kwaliteit van je huis ten goede. Ventileer je niet goed of onvoldoende, dan krijgen vocht en daardoor schimmels vrij spel. Dit kan niet alleen schade veroorzaken aan je slaapkamer, maar ook tal van gezondheidsklachten veroorzaken. Bovendien slaap je beter wanneer de lucht in je slaapkamer schoon is.

Wat houdt ventileren precies in?

Maar, vraag je je misschien af, hoe zorg ik dan voor een goede ventilatie in de slaapkamer? Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat ventileren niet gelijk is aan luchten. Bij dat laatste zet je ramen of deuren tegen elkaar open, zodat vuile lucht je huis kan verlaten en schone lucht kan binnenkomen. Wanneer je aan het klussen of verven bent, is dit vaak verstandig. Het effect is echter van korte duur. Ongeveer een half uur nadat je de ramen hebt gesloten, is de verse lucht namelijk al vervuild. Ventileren betekent dat je ervoor zorgt dat schone lucht continu, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week, je huis binnen kan komen en vervuilde lucht je huis kan verlaten.

Zorg om te beginnen dat er zo weinig mogelijk “extra vocht” en schadelijke stoffen als sigarettenrook je slaapkamer binnenkomen. Hang bijvoorbeeld wasgoed niet in je slaapkamer te drogen, maar in een andere ruimte, of, nog beter, buiten en rook niet in je slaapkamer. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk buitenlucht toe te laten in je slaapkamer, door je raam op een kiertje op te zetten of met behulp van zogenaamde ventilatieroosters. Check regelmatig of deze roosters nog goed werken en maak ze schoon als je ziet dat stof en vuiligheid zich in de rasters heeft opgehoopt. Heb of wil je liever mechanische ventilatie, zorg er ook dan voor dat het ventilatiesysteem altijd aan staat en houdt deze goed schoon.

Wil je ventilatieroosters voor je slaapkamer aanschaffen of meer weten over ventilatiesystemen? Dan kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op de site van ventilatieshop.com. Hier kun je tal van systemen of toebehoren bestellen, maar je vind er ook heldere informatie over de verschillende ventilatiemogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Slaap lekker!