Tuinen

Wat voor soorten schuttingen zijn er en wat is de beste optie?

Schuttingen om de woning af te sluiten komen in ontelbare vormen en formaten, en een duidelijk overzicht van de soorten en hun voor -en nadelen is belangrijk. Het gaat immers om het verzekeren van de privacy en veiligheid van uw woning. Geen enkele schutting is dezelfde, juist door de grote variatie aan materialen en uitvoeringsmogelijkheden die toegepast kunnen worden. Welke schutting je het best gebruikt in welke situatie, wordt hier dan ook duidelijk.

1. Draadschuttingen

Een dergelijke schutting is gemaakt van draden, en is het populairst bij de afsluiting van woningen. Er zijn ontelbare variaties te vinden, waarbij je zowel voor doorzichtige als ondoorzichtige schuttingen kunt kiezen. Draadschuttingen hebben haast geen onderhoud nodig, en kunnen tot wel 40 jaar meegaan (als ze worden onderhouden). Daarbij kosten ze relatief weinig, en zijn dus ideaal voor mensen die duurzaam en toch efficiënt de woning willen afsluiten.

2. Betonnen schutting

Beton is natuurlijk een erg stevig materiaal, en het wordt dan ook al lang gebruikt om de veiligheid van huizen te verzekeren. Dergelijke schuttingen zijn uiterst stevig, bieden een goed bescherming tegen wind en zijn daarbij geluiddempend. Ook hier is haast geen onderhoud nodig, en ook deze schuttingen gaan lang mee als er naar gekeken wordt. Het enige nadeel van dergelijke schuttingen is natuurlijk dat het wat meer kost – maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.

3. Houten schuttingen

Hout is één van de meest multifunctionele materialen, en het is dan ook geen wonder dat er schuttingen uit worden gemaakt. Van geprefabriceerd schermen van tropisch hout tot bamboe omheiningen, niets is onmogelijk. De grote toepassingsmogelijkheden is dan ook een belangrijk voordeel van dergelijk materiaal. Daarbij vragen houten schuttingen haast geen onderhoud. Houten afschermingen variëren net als in vormen en maten ook qua prijs en duurzaamheid. Zo kunnen ze heel weinig tot heel veel kosten en van slechts 10 tot wel 80 jaar meegaan, afhankelijk van de uitvoering en afwerking.

4. Kunststof schuttingen

Kunststof wordt alleen maar populairder als tuinmateriaal, en dan vooral voor schuttingen. Het heeft zijn populariteit te danken aan zijn onderhoudsvrije en goedkope eigenschappen. Het materiaal wordt immers van recyclagemateriaal gemaakt en er kunnen eindeloos veel uitvoeringen mee bereikt worden. Dergelijke schuttingen gaan eveneens tot wel 40 jaar mee, maar kosten wel iets meer.