Verbouwen

Een huis ombouwen tot seniorenwoning

Seniorenwoning

Voor ieder mens is een fijn huis waar hij of zij zich veilig en vertrouwd voelt heel belangrijk. Voor ouderen geldt dit misschien nog veel meer omdat een belangrijk deel van de dag binnenshuis wordt doorgebracht. Comfort en gemak nemen bij de seniorenwoning een belangrijke plaats in, net als veiligheid. Bij veel woningen is het mogelijk ze op betrekkelijk eenvoudige wijze aan te passen aan de eisen die gelden voor een seniorenwoning.

Comfort

Een comfortabele woning biedt voldoende bewegingsruimte en een prettig binnenklimaat. Om ook met een rollator of rolstoel in een woning uit de voeten te kunnen, is er extra ruimte nodig. Verbrede deuren en gangen, een extra ruime badkamer en toilet en voldoende ruimte rond het bed en in de woonkamer zijn heel belangrijk. Vaak moet er een kleine of grote verbouwing plaatsvinden om dit te realiseren. Bijvoorbeeld door van twee slaapkamers één grote slaapkamer plus een badkamer te maken. Een architect of goede aannemer kan daarbij van dienst zijn. Een prettig binnenklimaat kan bereikt worden met goede ventilatiemogelijkheden, een goede zonwering en goede isolatie. Eventueel is een luchtbevochtiger aan te raden.

Gemak

‘Gemak dient de mens’ en dat begint bij een woning al buiten. Goede verlichting, een breed en effen pad om bij de voordeur te komen, eventueel met hellingbaan. Binnenshuis kunt u denken aan aanpassingen van het toilet en de badkamer. U kunt bijvoorbeeld het bad vervangen door een inloopdouche waar ook een rolstoel in past. De wastafel kan vervangen worden door een rolstoelwastafel. Verder zijn wandbeugels belangrijk, eventueel ook op andere plaatsen in het huis. In de slaapkamer kan het bed verhoogd worden of van bedbeugels voorzien.

Veiligheid

Bij een veilige woning hoort een bewakings- en alarmeringssysteem. Deze kan bestaan uit een camerasysteem bij de voordeur en andere belangrijke plekken, maar ook een noodkoord of een ander persoonlijk alarmsysteem valt hieronder. Daarnaast verhoogt een antislipvloer in keuken, toilet en badkamer de veiligheid. Ook als u geen rollator of rolstoel gebruikt, is het belangrijk geen dorpels te hebben waar over gestruikeld kan worden. Kranen met een temperatuurbegrenzer en een veilig kooktoestel – bijvoorbeeld een inductiekookplaat – zijn ook belangrijk bij het vergroten van de veiligheid.