Uncategorized

Deze planten doen het goed in je moestuin

‘Leg anders een moestuintje aan’, zeggen vrienden en familie vaak wanneer je ze je nieuwe woning met de nog kale tuin laat zien. Want een onderhoudsarme tuin is misschien makkelijk, maar spreekt ook niet heel erg tot de verbeelding. Maar gaat een moestuin aanleggen wel zo makkelijk? En welke groenten en kruiden kun je in Nederland eigenlijk kweken?

Goed idee? 

Natuurlijk is het aanleggen van een moestuin makkelijker gezegd dan gedaan. Dus tijdens de housewarming of wanneer je vrienden je nieuwe huis en tuin laat zien, is het makkelijk gezegd. Tussen alle praktische zaken die je regelt of al net geregeld hebt – internet op je nieuwe adres, een nieuwe inboedelverzekering, et cetera – is de tuin waarschijnlijk niet direct een prioriteit. Toch kan een moestuin juist een bron van ontspanning zijn en hoeft deze zeker niet heel veel tijd te kosten. Zeker niet als je er de juiste planten in zet. 

Eigen groenten en kruiden: lekker en gezond 

Genoeg reden om te kiezen voor een moestuin. Je weet precies wat je eet, het smaakt waarschijnlijk ook prima maar vooral: het voelt natuurlijk goed. Alles uit eigen tuin smaakt eigenlijk alleen al om die reden beter. Het enige dat je nodig hebt voor deze gratis vitaminen is vruchtbare grond en wat zakken zaadjes – dat zijn de kosten niet. Je spaart met de zelf verkregen groenten ook weer geld uit dat je weer kunt investeren in nieuwe zaden en accessoires om de moestuin te kunnen bewerken. Ten slotte is het absoluut ontspannend, lekker een beetje harken, wieden, dieven en rommelen tussen je eigen plantjes. 

Groenten 

Groenten die het goed doen zijn vaak prima ingrediënten voor een mediterrane maaltijd. Courgettes doen het prima in de Hollandse kleigrond. Allerlei soorten tomaten (mits binnen opgekweekt) en cavolo nero (palmkool) zullen je versteld doen staan qua kleur en smaak. Aardappelen, uien, spinazie en wortelen zijn ook goed te kweken en dan kun je je nog wagen aan borlottibonen (kievitsbonen)! Probeer geen dingen die een (sub)tropisch klimaat nodig hebben, hoe enthousiast de tuincentra deze plantjes ook aanbieden. Het ziet er geinig uit, een citroenplant of olijfboompje, maar deze doen weinig tot niks in Noord-Europa.

Kruiden 

Bijna alle kruiden groeien goed, zeker in bakken die je op middelhoogte neerzet. Basilicum en rode pepers hebben wel een glasplaat nodig, maar de rest groeit als kool: rozemarijn, citroenmelisse, tijm, peterselie, knoflook, bieslook, munt, noem ze maar op. Wist je trouwens dat mozzarella maken helemaal niet zo moeilijk is? Stel je voor: een salade die je zelf from scratch hebt geproduceerd met eigen kaas, basilicum en knalrode tomaten. En daarna een pasta met gegrilde courgettes, rode peper en rozemarijn, allemaal afkomstig uit je achtertuin. Of laat lekker een blaadje van je laurier mee sudderen in een bonensoep. Kopje thee met verse munt erbij, heerlijk!