Lekker wonen

Zo vind je de beste waterkoker


Op zoek naar een waterkoker? Behalve de kleur, materiaal en het ontwerp van de waterkoker kun je ook rekening houden met verschillende eigenschappen en functies. Kies je voor een waterkoker met een instelbare temperatuur? Of vind je de inhoud juist belangrijker? Een aantal tips om de beste waterkoker te vinden. 

Behuizing: kunststof, glas of metaal?

Waterkokers zijn er in allerlei soorten en maten. Ook het materiaal waarvan de koker gemaakt is, verschilt. Zo is een kunststof waterkoker lichter van gewicht dan een glazen model. Maar een glazen model is gemakkelijker in het afmeten van de inhoud. Een waterkoker van roestvrijstaal is juist het meest duurzaam en heeft bovendien een moderne uitstraling.

Sommige waterkokers hebben zelfs ingebouwde verlichting. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook praktisch: je ziet precies hoeveel water er nog in de koker zit.

Dubbelwandige behuizing

Vaak wordt gedacht dat een waterkoker met een dubbelwandige behuizing niet heet wordt aan de buitenkant, maar vaak is dit niet het geval. Daarom is het goed hier van tevoren rekening mee te houden. Wel is het zo dat gekookt water langer warm blijft in een dubbelwandige waterkoker. Handig, want dan zet je de waterkoker gewoon op de ontbijttafel en iedereen kan z’n eigen thee inschenken.

Een waterkoker met droogkookbeveiliging

Tegenwoordig hebben bijna alle waterkokers een droogkookbeveiliging. Deze beveiliging dient ertoe te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Je voorkomt dat de waterkoker blijft doorkoken als er geen water meer in de kan zit.

Inhoud van de waterkoker

Hoeveel water wil je koken? Grote gezinnen willen natuurlijk wel tegelijkertijd een kopje thee kunnen drinken. Met een waterkoker met een inhoud van tussen de 1,6 en 2 liter kom je dan goed uit de voeten. Kleine gezinnen hebben genoeg aan een waterkoker met een inhoud van tussen de 1 en de anderhalve liter.

Op zoek naar een model voor op de camping of voor onderweg op reis? Dan zijn er ook hele kleine waterkokers. Deze hebben een inhoud van een halve tot één liter.

Warmhoudfunctie en instelbare temperatuur

De warmhoudfunctie is een handige functie op een waterkoker. Het houdt, zoals de naam al doet vermoeden, het water langer op temperatuur. Deze functie is vooral handig wanneer je graag nog een keer een kopje thee serveert. Op die manier hoeft het water niet telkens opnieuw gekookt te worden als je nog een kopje thee wilt. De warmhoudstand is goed voor ongeveer 30 tot 40 minuten.

Veel waterkokers hebben tegenwoordig ook een instelbare temperatuur. Deze gebruik je voor het zetten van verschillende soorten thee. Groene thee kook je bijvoorbeeld op 70 tot 88 graden. Voor witte thee is een hogere temperatuur (tussen de 80 en 95 graden) aangeraden. De temperatuurstanden waar je uit kunt kiezen verschillen per apparaat. Bij sommige waterkokers begint dit bij 40 graden, terwijl het bij andere modellen bij 70 begint.

Waterkoker kiezen

De beste waterkoker heeft al deze functies in een, of komt er dichtbij. Een goede waterkoker is makkelijk te reinigen, want kalkvorming is de grootste boosdoener voor een waterkoker. Eens in de drie maanden ontkalken voorkomt problemen met het apparaat. Het is goed hier rekening mee te houden als je een waterkoker gaat kopen. Op BestGekozen.nl vind je geschikte waterkokers voor iedereen.