Lekker wonen

Hangende en staande balkonplanten


Maar dit betekent niet dat je een balkon niet kunt veranderen in een bloeiende oase, hangende en staande balkonplanten zijn hiervoor precies het juiste middel.

Welke balkonplanten worden aangeboden?

Balkonplanten zijn verkrijgbaar in tal van variëteiten. Van de bloemen cascade tot indrukwekkende hoge planten en in tal van kleurencombinaties is er een groot aanbod. Sommige van hen zijn echte klassiekers en staan ook bekend als vaste planten, zoals de geranium. Het voldoet zelfs aan beide eisen: zowel staande als hangende geraniums zijn verkrijgbaar. Tegelijkertijd is de geranium ook de bekendste variëteit onder de balkonplanten.

en samen met de zogenaamde ijverige Lieschen en de petunia’s een klassieker. Maar er zijn nog meer mooie bloemen, staand of hangend in de bloembakken of potten, die het balkon kleurrijk maken.

Staande balkonplanten

De term verwijst naar balkonplanten die rechtopstaand groeien. Deze worden bijvoorbeeld genoemd.

  • Fuchsias
  • Petunia’s
  • Viooltjes
  • Heren Loyaliteit
  • Marguerites
  • Lavendel
  • Oleander
  • Hibiscus

De lijst zou waarschijnlijk kunnen worden uitgebreid, aangezien het aanbod zeer groot en gevarieerd is. De balkonplanten hoeven niet per se in een doos op de reling te groeien, de hangende soorten zijn hier veel populairder. Staande balkonplanten worden tussen de hanging baskets geplant of staan in potten en allerlei andere containers op de grond voor de reling of op de tafel. Overigens hoeft u niet te wachten tot de zomer om de bloembak op het balkon te planten, het voorjaar kan ook worden verfraaid door seizoensgebonden planten. Als u in het late najaar bollen tulpen, krokussen, sneeuwklokjes of narcissen in de grond plant, heeft u al in het vroege voorjaar de eerste kleur spatten in de pot of de kist op het balkon.

Hangende balkonplanten

Elke bloemenliefhebber heeft zeker foto’s gezien van de prachtige balkonbeplanting, zoals die vaak voorkomt in het zuiden. Landhuizen worden bijzonder graag versierd met een grote bloemenpracht. Deze zijn echter geenszins exotisch, maar de bekende en beproefde geraniums, petunia’s, etc. 

Het is echter niet voldoende om te kiezen voor staande of hangende exemplaren van balkonplanten. Vooral belangrijk is

het is belangrijk om de uitlijning met het kardinale punt te noteren. Een balkon op het zuiden heeft een andere beplanting nodig dan een balkon op het noorden. De weersomstandigheden zijn bepalend voor de groei van de planten.

Locaties voor balkonplanten

Het is niet eenvoudig om te kiezen tussen alle mooie balkonplanten, want elke ruimte is beperkt. Geen wonder dat je steeds meer balkons ziet met een balkonplant tot in de laatste hoek. Maar naast alle bloeiende schoonheden moet je ook rekening houden met de locatie voordat je ze koopt. Niet alle bloeiende planten willen aan de zon worden blootgesteld en ze kunnen niet allemaal de koele temperaturen verdragen van de kant die van de zon af staat. Wind, vooral op hogere balkons, veroorzaakt ook problemen voor veel balkonplanten.