blog

Dit is het gereedschap dat elke doe-het-zelver in huis moet hebben.


Bent u een begenadigd klusvakman die zelf al hondenkennels en carports heeft gebouwd? Of bent u een van die mensen die in een slechte bui raken door alleen maar te denken aan het ophangen van een plank? Of u nu een begenadigd doe-het-zelver bent of niet: een basisset van verstandig gereedschap mag in geen enkel huishouden ontbreken. Hier zijn een paar tips over wat er absoluut in de gereedschapskist thuishoort.

De basis in de gereedschapskist

Veel helpt niet altijd. Het is niet de massa van het gereedschap dat het doet – de kleine maar fijne selectie is beter. De uitdaging van het ophangen van foto’s: Een duimstok en een kleine waterpas zijn standaard. Je kunt de spijker goed vasthouden met een platte neus tang. Nog nuttiger gereedschap: Een schroevendraaier, of in de volksmond ook wel schroevendraaier genoemd, is altijd nodig. Eén set sleuf- en kruiskop schroevendraaiers is voldoende. U zult ze vooral nodig hebben voor meubels die u zelf moet monteren. Het opslaan van een setje inbussleutels in uw hobbykelder kan ook geen kwaad. Een zaag is ook nuttig. Een vossenstaart mag niet ontbreken in een goede basisuitrusting. Het maakt niet uit of u takken wilt verwijderen of planken wilt inkorten. Een vossenstaart is de meest universele zaag. Ringsleutels in standaardmaten en -tangen zijn ook heel nuttig. Hier wordt de combinatietang en de waterpomptang aanbevolen.

Bespaar niet op kwaliteit

Slechts tien stuks gereedschap zijn voldoende voor een basisuitrusting om reparaties voor huishoudelijk gebruik uit te voeren. Het is beter om kwalitatief hoogwaardig doe-het-zelf gereedschap te kopen dan het goedkope merk uit de bouwmarkt. Een intelligent aangeschaft doe-het-zelf gereedschap hoeft niet per se duur te zijn.

Precies werk

Veel van onze eigen DIY projecten staan en vallen met meetnauwkeurigheid in de ware zin van het woord. Soms kunnen zelfs enkele onjuist gemeten millimeters tot schokkende slechte resultaten leiden. Een niet sluitende deur of een hellend vlak zijn uiterst vervelend om naar te kijken nadat u misschien uren op uw vaartuig hebt doorgebracht. Daarom is het zinvol om hulpmiddelen bij de hand te hebben waarmee je iets van tijd tot tijd kunt meten of controleren. Gebruik goed functionerende en betrouwbare meetinstrumenten. Zo is bijvoorbeeld een kleine pocket waterpas met twee flesjes, die magnetisch is, praktisch. Als je iets wilt meten, zijn duimstokken onvervangbaar. Een goede kwaliteit duimstok van hout of kunststof is een essentieel onderdeel van de gereedschapskist. Bij Klusvakman.nl vindt u veel duimstokken van bekende merken. Allerlei soorten pennen kunnen nuttig zijn: balpennen voor het markeren van bijvoorbeeld boorgaten. Of een timmermansvak – dit is bijzonder geschikt voor het markeren op hout of muren.

Orde is de helft van het werk

Chaos en doe-het-zelf – dat gaat niet echt goed samen. Kleine onderdelen zoals moeren of deuvels rollen graag weg en verdwijnen om nooit meer te worden gezien in scheuren en gaten. Om hier orde op zaken te stellen zijn lege glasbakken met schroefdoppen een goede manier om de verzameling spijkers en schroeven op te slaan. Door het glas zie je direct wat er in zit. De sleutels moeten in een duidelijk geordende houder worden geplaatst. Alles wat u regelmatig gebruikt, kunt u het beste in een werkbank bewaren of open aan een geperforeerde muur hangen. Als u al deze tips ter harte heeft genomen, mag niets uw volgende doe-het-zelf project in de weg staan!