Lekker wonen

Zo ontdek je welk type vloer het best bij jou past

Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak welke vloer jij mooi vindt. Maar de functionaliteit is zeker ook belangrijk. Er is er veel keuze en we hebben hieronder op een rij gezet wat jouw keuze voor de juiste vloer kan bepalen.

Tapijtvloer

Een tapijtvloer betekent warmte, comfort en geborgenheid. De keuze is enorm wat kleuren, motieven en materialen betreft. Wol is bijvoorbeeld zachter, maar synthetische stoffen zijn meer slijtvast. Als je last hebt van allergieën, is tapijt minder geschikt.

Kurk

Kurk is een prachtig natuurlijk materiaal en geeft een warme sfeer. Kurk is antistatisch en trekt dus geen stof aan. Kurk kan goed tegen water. Maar kurk is relatief duur en verkleurt in de zon. Het vraagt ook veel onderhoud. Zeer geschikt voor de badkamer.

Zeil

Onder zeil verstaan we eigenlijk alle gladde kunststofvloeren, die in een rol worden gekeverd. Als materiaal is het meestal vinyl en pvc. Er zijn allerlei kleuren en dessins. Zeil vraagt weinig onderhoud, is relatief goedkoop en kan makkelijk worden schoongemaakt. Het is minder warm en sfeervol dan andere vloeren.

Linoleum/marmoleum

Dit zijn natuurlijke vloeren die gemaakt worden van houtmeel, hars, jute, lijnolie en kalksteen. Er zijn vele kleuren en patronen verkrijgbaar. De vloeren zijn duurzaam, hygiënisch, makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Warmte en sfeer is beduidend minder.

Gietvloeren

Gietvloeren worden gegoten van expoxy en polyuetheraan. Ze zijn strak en zakelijk. Ze worden vooral toegepast in moderne interieurs en kantoren. Ze vloeren zijn hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Er is een grote variëteit in kleuren en patronen.

Tegels

Tegels zijn ook strak en zakelijk. Je kan kiezen uit kunststof maar ook natuursteen. Ze zijn kras- en slijt vast. Ze vragen weinig onderhoud en zijn makkelijk schoon te maken. De prijzen zijn vaak relatief hoog.

Houten vloer

Het is nog steeds de droom van vele huizenbezitters om een houten vloer te laten aanleggen. Echt hout is onmiskenbaar en mooi in de uniekheid van het materiaal. Schuren om de kleur te wijzigen kan meestal. Deze sfeervolle vloer is duurzaam en vaak onderhoudsarm. Hout is wel duur en vraagt om vakmanschap bij het leggen.

Laminaat

Laminaat is steeds populairder geworden en dat is best logisch. Het is veel goedkoper dan hout en toch bijna even mooi. Het valt eenvoudig te leggen. Laminaat is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Het is ook zeer geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie.  

PVC vloer

Deze vloer is gemaakt van hoogwaardig kunststof en is verkrijgbaar in tegels en stroken. Alle kleuren en motieven zijn mogelijk ook hout of tegeldessin. Het materiaal is oersterk en geluiddempend en kan in het gehele huis worden gebruikt waaronder de keuken en de badkamer.

Heb jij je keuze voor een vloer al gemaakt?