Tuinen

Ziet u door de taxusbomen het bos niet meer?

De perfecte haagplant bestaat niet, maar de taxus komt in de buurt. De plant heeft erg veel voordelen maar toch zijn er nog een paar vragen die u uzelf moet stellen bij het maken van de juiste keuze. Bij Taxus webshop TaxusTopper geloven ze erin dat door goede uitleg, duidelijke communicatie en een goede kwaliteit planten iedereen een mooie haag kan poten. Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat u de juiste producten in huis haalt. 

Welk soort taxus heb ik nodig? 

Dit is de makkelijkste vraag uit het rijtje. Er zijn 2000 soorten taxus waarvan de Taxus baccata wel de bekendste is. Het wordt ook wel de gewone taxus genoemd. Waar de takken van vele soorten omhoog groeien, groeien ze bij de Taxus baccata in de breedte. Hierdoor ontstaat er een brede structuur van takken en naalden waardoor er minder door de plant heen gekeken kan worden. Het is daardoor een ‘volle’ plant die voor privacy zorgt. Ook komt de plant van nature voor in het Nederlandse landschap. Daarom zal de plant het goed doen in uw tuin. 

Is onze grond geschikt voor een taxushaag? 

Nederland heeft vele verschillende grondsoorten. Klei houdt lang water vast en een zandgrond droogt erg snel. Taxus houdt net als de meeste coniferen niet van natte gronden. Bij taxus kan zelfs wortelrot optreden wanneer de bodem te lang nat is. TaxusTopper heeft een uitgebreide plantinstructie opgesteld, om u te helpen om wortelrot te voorkomen. Zij raden het altijd aan om gebruikt te maken van de bodemverbeteraar die zij speciaal voor de Taxus baccata ontwikkeld hebben. Dit mestproduct zorgt voor een humusrijke en vooral ook een luchtige bodem. Het zorgt tevens voor een vergroting van het waterhoudend vermogen van de grond, evenals voor een verhoging van het vermogen om cruciale voedingselementen vast te houden. Dit is bij aanplanting van grote meerwaarde, waardoor de kans op het goed aangroeien van uw nieuwe haag effectief toeneemt. Hierdoor zal uw haag bij gebruik van bodemverbeteraar binnen een jaar al duidelijk dichter zijn, dan zonder gebruik van deze bodemverbeteraar. Er wordt namelijk een optimale verhouding tussen lucht, vocht en mineralen in de bodem gerealiseerd. Hierdoor kunnen de wortels van de Taxus baccata zich optimaal ontwikkelen. Bij vochtige gronden is het verstandig om meer bodemverbeteraar te gebruiken dan bij droge gronden. 

Welke maat taxus heb ik nodig? 

Taxus groeit meestal tussen de 15 en 20 cm per jaar. In het meest gunstige geval duurt het dus tien jaar voordat de plant een hoogte van 2 meter bereikt heeft. Zolang wilt u natuurlijk niet wachten op uw privacy. TaxusTopper verkoopt planten van bijna 3 meter hoog, waar zelfs geen vrachtwagenchauffeur overheen kan kijken. Een taxusplant groeit altijd iets smaller aan de bovenkant, in vergelijking met de onderkant. Wanneer de planten in een haag worden geplaatst zullen er aan de bovenkant daarom altijd gaten tussen de planten zitten. Hoe groter de plant, des te kleiner zijn deze gaten op zichthoogte. Een hogere plant geeft daarmee direct meer privacy.  

Hoeveel planten heb ik nodig?  

Wilt u uw Taxus kopen bij TaxusTopper.nl? Dan zult u zich ook af moeten vragen, hoeveel planten u dan wilt bestellen. Per formaat heeft TaxusTopper een advies uitgebracht aangaande het aantal planten per strekkende meter. Deze adviezen zijn gebaseerd op een mooi resultaat, een volle taxushaag, welke bovenin in 1 tot 2 jaar dichtgegroeid zal zijn. Uiteraard is het ook mogelijk om minder planten te bestellen, dan het advies van TaxusTopper. Zoals op de onderstaande foto te zien is, zullen de gaten tussen te planten dan groter zijn, waardoor men nog tussen de planten door kan kijken. Het zal daarmee wat langer duren voordat er een dichte haag ontstaat, maar hiermee kunt u wel besparen op aankoopkosten.   

Bent u op zoek naar een geschikte haag? TaxusTopper informeert u graag over alle opties en keuzes. Of het nu gaat om het soort taxus, het formaat, het aantal of de benodigde meststoffen, zij helpen u graag om te komen tot het perfecte totaalplaatje. U kunt gemakkelijk zelf Taxus kopen bij TaxusTopper.nl.