Lekker wonen

Wie kookt er meer in huis: de man of de vrouw?

Iedere dag moet er weer een maaltijd op tafel komen ‘s avonds. De vraag die dus elke dag weer gesteld wordt in heel veel gezinnen is dan ook “wat zullen we vandaag eten?” Sommige mensen maken een weekplanning en doen één keer in de week daarvoor alle boodschappen. Anderen bekijken waar ze zin in hebben die dag en halen de benodigde ingrediënten op dezelfde dag in huis.

Maar zou de vraag “WIE maakt vandaag het eten klaar?” ook zo vaak ter tafel komen bij deze gezinnen? Vroeger werd die vraag nooit gesteld, want de vrouw des huizes was degene die kookte. Punt. Maar vandaag de dag is koken een hot item waar ook veel mannen warm voor lopen. De kookstudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en een beetje man maakt tegenwoordig ook de lekkerste gerechten. Al is het alleen al omdat vrouwen soms net zoveel carrière maken als mannen.

Toch zie je nog vaak dat de vrouw vooral parttime werkt en haar werk combineert met de kinderen. Dat betekent dan in de regel dat vrouwen vaak op doordeweekse dagen koken en het liefst snelle recepten maken. De kinderen moeten immers na het eten, vaak al vroeg, naar allerlei (sport)clubjes. Manlief is dan vaak toch wat later thuis en schuift aan of neemt naderhand een bordje op schoot.

Echt gezellig is dat niet, zo snel en efficiënt mogelijk koken en eten. Het liefst eet je toch gewoon met zijn allen tegelijk aan een mooi gedekte tafel. Zo’n prachtige tafel die je in de woonbladen ziet. Groot en stoer, gemaakt van degelijk en duurzaam hout. Bijvoorbeeld de robuuste tafels van De Bommel Meubelen. Dan wordt koken en samen tafelen pas echt gezellig. En daarna nog even lekker na borrelen met zijn tweeën terwijl de kinderen even lief spelen. Deze taferelen spelen zich vaak alleen in het weekend af. Omdat er dan meer tijd is voor koken en tafelen. Veel mannen koken daarom ook graag in het weekend, liefst lekker uitgebreid, terwijl de vrouw dan even kan bijkomen van de hectische week met een lekker wijntje en een tijdschrift. Qua tijdverdeling man / vrouw kom je dan misschien toch wel aan een gelijkspel.

Alhoewel samen koken natuurlijk ook kan. Dat is misschien nog wel het meest gezellig!