Lekker wonen

Tips waar je op moet letten bij het oversluiten van je hypotheek


Als inwoner van een mooie woning wil jij natuurlijk de maandlasten zo laag mogelijk houden om aan het eind van de maand meer geld over te houden om bijvoorbeeld je woonkamer te herinrichten. Wil jij je maandlasten verlagen? Dan kan het oversluiten van je hypotheek wellicht financieel aantrekkelijk voor jou zijn.

Wat houdt een hypotheek oversluiten precies in?

Met het oversluiten van je hypotheek wordt bedoeld dat je overstapt van hypotheek of je hypotheek wilt omzetten, met het voornaamste doel om aan het eind van de maand een lagere hypotheekrente af te kunnen lossen. Het oversluiten van een hypotheek kan meerdere redenen hebben zoals betere voorwaarden, een echtscheiding, het aanpassen van je hypotheekvorm of vooruitlopen op het einde van je rentevast periode. Om tot het oversluiten van je hypotheek te gaan, wil je uiteraard weten wat de kosten zullen zijn en wat het je gaat opbrengen.

Om te kijken of dit voor jou interessant is, kun je dit het beste met je hypotheekadviseur doornemen. Waarnaar gekeken wordt is een vergelijking van jouw hypotheekrente met de rente die er op de markt speelt. Wanneer jouw rente hoog ligt ten opzichte van de marktrente, kan het interessant zijn om tot oversluiten van een hypotheek te gaan. Echter komt er wel een boeterente bij kijken, hoeveel dat is zal de hypotheekadviseur moeten opvragen bij jouw huidige bank. De kosten van de boeten worden vervolgens afgezet tegen de lagere maandlast die de nieuwe rente met zich meebrengt. Daaruit kan worden vastgesteld of het oversluiten van een hypotheek financieel in het voordeel voor jou zal zijn.

Wanneer is het juiste moment tot het oversluiten van je hypotheek?

Je wilt natuurlijk het beste moment kiezen om de optimale opbrengst eruit te halen. Het beste moment van het overzetten van jouw hypotheek is wanneer de rente zo laag mogelijk staat en er een groot verschil is tussen de rente van andere banken en je huidige bank. Geen goed moment om tot overzetten van hypotheek te gaan is als jouw inkomen gedaald is doordat jij of je partner minder is gaan werken, zelfs als jij aangeeft bij de bank de lasten zelf te kunnen dekken. Dit komt omdat de bank met een vaste toets werkt, waar je niet aan gaat voldoen wanneer jouw inkomen gedaald is. Een andere reden kan zijn dat je hypotheek “onder water staat”. Hiermee wordt bedoeld dat je hypotheek hoger ligt dan de waarde van je woning. In dit geval ben je genoodzaakt om je hypotheek meer af te lossen bij je huidige bank. Hypotheek oversluiten geeft jou meer inzicht of het voor jou financieel interessant is om tot het oversluiten van een hypotheek te gaan.