Verbouwen

De voordelen van kunststof dakbedekking


Traditioneel zijn er allerlei materialen om een dak mee te bedekken. Zo vinden we nog steeds vaak bijvoorbeeld bitumen op platte daken en (keramieken) dakpannen op schuine daken. Maar kunststof dakbedekking heeft, zeker de laatste jaren, ook veel aan terrein gewonnen. Hoewel er ook andere soorten bestaan, hebben we het bij kunststof als dakbedekking meestal over pvc of over EPDM als materiaal. Beide hebben hun specifieke eigenschappen, maar komen ook sterk overeen in welke voordelen ze bieden. Hier zetten we ze kort op een rijtje.

Toepasbaarheid van kunststof dakbedekking

Kunststof wordt veel gebruikt op platte daken, maar is ook prima geschikt voor schuine daken. Door moderne productie- en installatietechnieken heeft kunststof als dakbedekking een hele grote vrijheid in vormen. Hoe je dak ook gevormd is, het is altijd mogelijk om kunststof als bedekkingsmateriaal te gebruiken. Het is een lichtgewicht, vormbaar materiaal, dat toch sterk en voldoende elastisch is voor een groot toepassingsbereik. Bovendien kun je, door een grote keuze aan vorm, kleur en textuur, precies de kunststof dakbedekking kiezen die je mooi vindt.

Levensduur en onderhoud

Een dakbedekking van pvc of EPDM gaat erg lang mee. De meeste producenten garanderen een levensduur van 10 jaar (waarbinnen de materiaalgarantie verzekerd is). Veel pvc of EPDM daken halen echter gemakkelijk een levensduur van 25 tot 40 jaar. Een groot voordeel is dat deze levensduur grotendeels onderhoudsvrij is. Kunststoffen zijn lang niet zo onderhevig aan slijtage en weersinvloeden als traditionelere materialen. Zo bespaar je dus sterk op het onderhoud van je dak, als je kiest voor kunststof.

Weerbestendigheid

Moderne kunststoffen zijn uitstekend bestand tegen invloeden van weer en wind. Dat maakt ze een prima materiaal om een dak mee te bedekken. Pvc of EPDM daken zijn bestand tegen ozon en uv-straling, waar ze niet broos van worden of verkleuren. Bovendien zijn ze waterdicht, maar met voldoende dampdoorlatendheid. Door de elasticiteit van het materiaal kunnen ze ook goed tegen vorst. Bovendien rot kunststof niet, en hebben wortels (in het geval van gebruik op een groendak) door de hoge wortelvastheid geen kans om schade aan te richten.

Milieuvriendelijkheid

Hoewel kunststof vaak als onvriendelijk voor het milieu wordt ervaren, is dat niet terecht in het geval van pvc of EPDM als dakbedekking. Deze kunststoffen zijn 100% recyclebaar, en leveren dus een zeer lage belasting op voor het milieu. Daarbij komt dat zeker EPDM uitstekend geschikt is voor gebruik in een groendak: deze begroeiing van het dak met planten zorgt voor een bijdrage aan een duurzamere leefomgeving.

Wat kost kunststof dakbedekking?

Ook de prijs van kunststof dakbedekking is aantrekkelijk. Een precieze indicatie geven is wel lastig: Dit hangt niet alleen af van welk materiaal je kiest, maar ook van hoe groot de dakoppervlakte is, hoe moeilijk of makkelijk alle delen van het dak te bereiken zijn, en van of er een oude dakbedekking verwijderd moet worden. Bovendien bespaar je veel op potentieel onderhoud en reparaties. Laat je gerust grondig informeren door een professionele dakdekker over de mogelijkheden en de prijzen, en ontdek of kunststof als dakbedekking ook iets voor jou is.