Lekker wonen

Welke kosten brengt de aanschaf van zonnepanelen met zich mee?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg in trek. Op steeds meer daken zijn deze blauwe of zwarte panelen te vinden. Ze wekken stroom op uit zonnestraling zonder dat daar CO2 bij vrij komt. Door stroom uit deze panelen te halen, wordt er dus minder CO2 uitgestoten, wat zorgt voor minder grote klimaatverandering. Niet alleen vanwege het duurzame karakter zijn zonnepanelen populair, ook de veel lagere energierekening is voor veel mensen een trigger. De kosten van zonnepanelen zijn dan ook al jaren aan het dalen. De prijzen van de nevenkosten voor bijvoorbeeld een omvormer en de installatie dalen daarentegen nauwelijks. Als je dus overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te kijken welke kosten je maakt bij de aanschaf van de panelen. Want wat kosten zonnepanelen nu eigenlijk?

Wattpiek

Om de prijzen van verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken, is de prijs per wattpiek een betrouwbare maat. Het aantal wattpiek van een zonnepaneel wordt vastgesteld door deze bloot te stellen aan een stralingsintensiteit van 1000 Watt per vierkante meter. Het vermogen wat het zonnepaneel dan levert, wordt het aantal wattpiek genoemd. De prijs per wattpiek zegt dus hoeveel een bepaald geleverd vermogen kost. Als je zonnepanelen gaat uitzoeken, moet je dus altijd het aantal wattpiek van het zonnepaneel delen door de prijs. Op die manier zie je precies welk paneel het goedkoopste is. De prijs per wattpiek is in de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Zo was in 2007 de prijs nog €4,75 in 2016 was deze nog maar €1,78. De prijs is dus meer dan gehalveerd!

Nevenkosten

Natuurlijk koop je nooit alleen zonnepanelen, omdat deze zonder andere apparaten zoals een omvormer nutteloos zijn. De kosten van zo’n omvormer zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je koopt, maar de prijs ligt grofweg tussen de 500 en 1500 euro. De meeste mensen hebben niet de tijd of de vaardigheid om de zonnepanelen zelf op het dak te leggen en te installeren. Als je een bedrijf de zonnepanelen laat plaatsen, kost dat voor bijvoorbeeld 8 panelen ongeveer €800. Als je daarentegen veel meer panelen (25 stuks) op je dak laat plaatsen, lopen de kosten al snel op tot zo’n €1800.

Subsidie

De overheid heeft allerlei stimuleringsmaatregelen genomen om de aanschaf van zonnepanelen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In het verleden zijn er al allerlei stimuleringsmaatregelen geweest, die nu niet meer relevant zijn om te vermelden. Vanaf 2018 is er een nieuw subsidiesysteem voor zonnepanelen in werking getreden. Hiermee kunnen consumenten de 21% btw die ze betalen over de totale aanschafkosten van de zonnepanelen terugvorderen. Je moet hiervoor, net als een ondernemer, éénmalig een btw-aangifte doen. Door deze maatregel kan je tot wel duizenden euro’s besparen.