Verbouwen

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een spanplafond?

Als u kiest voor een spanplafond wilt u graag vooraf weten wat dat gaat kosten. De spanplafond prijs is van een aantal factoren afhankelijk, dus een standaard prijs is lastig te geven.

De techniek

Bij een spanplafond worden kunststof delen strak gespannen onder het bestaande plafond. Het bestaande plafond is hierdoor niet meer te zien. Een spanplafond is dus heel geschikt om een lelijk, oud plafond eenvoudig te vervangen door een superstrak nieuw plafond. Het kunststof wordt gespannen op een raamwerk dat op de muur of het plafond wordt bevestigd. Verlichting en sierlijsten maken het plafond helemaal af.

slaapkamer plafond

Het materiaal

De spanplafond kosten hangen voor een deel af van het gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten folie, bijvoorbeeld hoogglans en mat glans, maar een fotoplafond is ook mogelijk. Er kan zelfs lichtdoorlatende materiaal worden gebruikt. Deze spanplafonden van verschillende materialen en mogelijkheden hebben verschillende prijzen.

Verlichting wordt vaak in een spanplafond ingebouwd. Spotjes worden veel gebruikt en kunnen ook prima in een spanplafond worden verwerkt. De prijzen van verlichtingsarmaturen lopen uiteen, dus dat bepaalt voor een deel ook de kosten van het plafond. Het maakt ook nogal wat uit hoeveel lichtpunten er moeten komen.

De randen van een spanplafond worden afgewerkt met een sierlijst. Er zijn eenvoudige sierlijsten met een bescheiden prijs, maar er zijn ook lijsten die een stuk duurder zijn per meter. Dat kan de plafond kosten behoorlijk beïnvloeden.

plafond renoveren

Het werk.

Het aanbrengen van een spanplafond is werk voor specialisten. De tijd die nodig is voor het aanbrengen van een plafond hangt vooral af van de ruimte waar het plafond komt. Een simpele, rechthoekige ruimte is gemakkelijker dan een ruimte met allerlei moeilijke hoeken. Dat kost meer tijd bij het aanbrengen, en dus ook meer geld. In een hoge ruimte moeten steigers worden gebruikt, omdat werken op een trap gevaarlijk kan zijn. Dat kost extra tijd voor het opbouwen en afbreken, en dat heeft weer invloed op de totale spanplafond kosten.

U ziet dat er veel variabelen zijn. Een algemene opgave van de prijs van een spanplafond is dus niet goed in een artikel te beschrijven. Vraag daarom een advies op maat van een specialist zoals Plameco Plafonds, waarin zij al uw wensen kunnen meenemen.