Lekker wonen

Wat zijn de kosten van het laten plaatsen van een dakkapel?


Als je van plan bent om een dakkapel te laten plaatsen, zullen de kosten hiervan zeker een rol spelen bij het maken van je keuzes. Dakkapellen zijn immers verkrijgbaar in diverse soorten en maten maar juist dit zijn de criteria die bepalend zijn voor de prijsstelling hiervan. Wij nemen aan de hand van het doornemen van de mogelijkheden met je door wat (ongeveer) de kosten zijn van het laten plaatsen van een dakkapel.

Prijsstelling van de verschillende soorten dakkapellen

De eerste keuze die je moet maken als je een dakkapel wilt laten plaatsen, is naar welk soort dakkapel je voorkeur uitgaat. De meeste mensen kiezen voor een dakkapel met een plat dak. Dit is een dakkapel met een eenvoudige constructie die relatief goedkoop zijn. Het plaatsen  zal ook binnen één dag voltooid zijn, zeker als je kiest voor een prefab dakkapel. Hiervan zijn  alle componenten vooraf op maat gemaakt. Deze componenten hoeven bij plaatsing “alleen maar” in elkaar worden gezet. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een dakkapel met een plat dak regelmatig onderhouden moet worden. Dit kun je zelf doen maar als je dit laat doen, komen hier wel deze kosten bij.

Een andere keuze die je kunt maken met betrekking tot de verschillende soorten dakkapellen is voor een dakopbouw met een schuin- of puntdak. Dit is een duurdere optie waarbij je voor het plaatsen vaak een vergunning nodig hebt. Daarnaast is de plaatsing van dit soort dakkapellen een wat meer gecompliceerde klus. Tot slot kun je kiezen voor een dakkapel met een balkon maar die zijn uiteraard een stuk duurder.

Kosten materialen van een dakkapel

Een dakkapel kan gemaakt zijn van diverse materialen. Het zal je niet verbazen dat de prijsstelling van de verschillende materialen verschillend zijn. De meest voordelige keuze is een houten dakkapel. Hout geeft een dakkapel een wat authentieke- en natuurlijke uitstraling. Dit is de meest voordelige optie met betrekking tot de materialen, zeker als je de keuze maakt voor een prefab dakkapel van hout. Het is wel goed om te realiseren dat hout een onderhoudsbehoefte heeft en dat hier kosten aan verbonden kunnen zitten.

Aan de keuze voor materialen als respectievelijk kunststof, polyester of zink hangt een duurder prijskaartje. De prijsstelling van deze materialen lopen ongeveer parallel met het duurzame karakter van de opties. Een houten dakkapel gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee, de kunststof optie 50 jaar en met de keuze voor polyester of zink zul je nog langer geen omkijken hebben naar je dakkapel. Ook met betrekking tot warmte isolatie hebben deze materialen gunstigere karakteristieke eigenschappen. Maar daar betaal je dus ook wat meer voor. 

Wat kost een dakopbouw?

Om je een beeld te geven van de kosten voor een dakopbouw moet je rekening houden dat de prijzen voor een prefab houten dakkapel beginnen bij €3.500,-. De dakopbouw kosten voor maatwerk dakkapellen liggen een stuk hoger. Zoals aangegeven zal de prijs voor je dakkapel hoger liggen als je voor andere materialen kiest. Daarnaast zal de prijs uiteraard afhankelijk zijn van de afmeting, bekleding en gekozen opties. Wat ook goed is om te weten dat de kosten voor het laten plaatsen van een dakopbouw ook per bedrijf flink kunnen verschillen. In dit geval zal een goede vergelijking op dit gebied ook zeker lonen. In dit geval letterlijk.