Lekker wonen

Overstappen op led tl

Wanneer u aan tl licht denkt, ziet u wellicht direct een oud stoffig kantoor voor u met systeemplafond en tl lampen. Ware het niet dat ook tl licht aan een energiezuinige opmars bezig is, namelijk met een led tl variant. Sinds enkele jaren wordt de led tl verkocht, maar merken we dat er toch nog wat onduidelijkheden over bestaan. Vandaar dat we u in dit artikel meer vertellen over led tl, de voor- en nadelen en waar u verder op moeten letten bij de aanschaf.

Wat zijn de voordelen van led tl?

Lange levensduur:
Kwalitatieve led tl buizen gaan een stuk langer mee dan traditionele tl buizen. Een standaard tl buis gaat ongeveer 10.000 uur mee. Een led tl gaat daarentegen wel 25.000 tot 50.000 uur mee. Een flinke vooruitgang dus.

Energiebesparing:
Met led tl buizen bespaart u minimaal 50% energie. Om te berekenen hoeveel energie u met led tl werkelijk kunt besparen telt u 20% bij het vermogen van uw oude tl buis op. Dus, een 58W tl buis verbruikt in praktijk 70W aan energie. Dit heeft te maken met het verbruik van het voorschakelapparaat.

Minder vervangingskosten:
Een belangrijk voordeel van led tl buizen is de lange levensduur waardoor vervanging nog maar weinig voorkomt. Hierdoor bespaart u tijd en eventuele kosten voor inhuur van materiaal zoals hoogwerkers.

Wat zijn de nadelen van led tl?

Investering:
Een led tl buis is mede door haar langere levensduur duurder in aanschaf dan een traditionele tl buis. Echter, deze eenmalige investering verdient zich doorgaans binnen 1 tot 2 jaar terug.

Ingewikkeld:
Voor sommige zijn er toch nog vraagtekens omtrent led tl en haar eigenschappen. Wij zetten daarom graag alles voor u op een rij.

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van led tl?

De lichtopbrengst:
Het is belangrijk om te weten dat led tl maar aan één kant licht geeft in plaats van rondom zoals bij een traditionele tl buis. Daarom is de hoeveelheid licht die nodig is minder dan bij een tl buis. U zult echter merken dat de hoeveelheid licht op het oppervlak identiek is aan oude tl buizen. Er zijn ook led tl buizen met een extra hoge opbrengst. Hierbij geldt, hoe hoger het aantal lumen, des te hoger de lichtopbrengst.
Ten slotte is het van belang dat u de starter in het bestaande armatuur vervangt door een led starter. Dit is enkel noodzakelijk wanneer uw armatuur een starter bevat en dus gebruikmaakt van een voorschakelapparaat.

Lichtkleur

2700K – 3000K – Warm wit voor thuisgebruik of gangpaden
4000K – Helder wit, voor kantooromgevingen
6000K – Daglicht wit, voor magazijnen en industrie

Misvattingen over de kleur van led

Led tl geeft blauw licht:
Bij de allereerste versies was dit het geval, maar sindsdien zijn er veel meer led buizen op de markt gekomen met verschillende kleuren.

Led tl is niet duurzaam in gebruik:
Led buizen in ons assortiment hebben doorgaans een garantie van 3-5 jaar. Geen zorgen over duurzaamheid.

Verwijderen voorschakelapparaat:
Dit hoeft u over het algemeen niet te doen. Kies simpelweg voor de juiste led (voor gebruik met een conventioneel VSA (EM) of met een elektronisch VSA (HF)) en u kunt het voorschakelapparaat over het algemeen geïnstalleerd laten. Bij sommige led buizen die direct op netstroom aangesloten worden, moet het voorschakelapparaat wel verwijderd worden, maar staat in dat geval aangegeven.