UncategorizedVerbouwen

Wat kun je met EPDM?


Hoe wordt EPDM toegepast?

Als dakbedekking wordt deze flexibele vorm van kunststof op vier manieren ingezet, namelijk: via inductielassysteem, losliggend met ballast en met lijm vastgemaakt. De drie varianten, hun toepassingen in de praktijk en de voordelen worden hieronder toegelicht:

Via inductielassysteem

Met behulp van elektromagnetische inductie lastechnologie worden drukverdeelplaten ingezet om het vel aan te brengen. In de praktijk zijn de grote voordelen van deze methode een uitstekende windweerstand en vochtwering, plus er zijn minder bevestigingsmiddelen nodig. Op deze manier aangebrachte membranen zijn makkelijk los te maken en weer te scheiden.

Losliggend met ballast

Deze techniek is de meest duurzame. In de hoeken wordt contactlijm aangebracht, maar het membraan zelf wordt niet aan de ondergrond vastgemaakt. Deze aanpakmethode smoort beschadigingen in de kiem. Op het membraan worden tegels of grind gelegd, waardoor warmte en Uv-straling kan worden weerkaatst. Dit type dakbedekking kan alleen worden toegepast als het gebouw het gewicht kan dragen. De ballastlaag moet regelmatig gereinigd worden.

Met lijm vastgemaakt

Het vel in zijn geheel vastmaken, kan onder meer op een ondergrond van hout, beton, daken met bitumineuze dekking en op zogenaamde ‘gecacheerde’ PIR-isolatiematerialen. Op het vel kunnen verschillende groendaksystemen worden aangebracht. Zo’n groendaksysteem geldt niet als ballast, dus is in zijn geheel lijmen noodzaak. Deze methode is veel gebruikt bij parkeerdaken.

Ethyleen-Propyleen-Dieen Monomeer op daken

Deze vorm van dakbedekking is niet alleen erg duurzaam, maar ook gebruiksvriendelijk. Als het membraan eenmaal is aangebracht, gaat het zo 50 jaar mee. Bitumen dakbedekking, het veelgebruikte alternatief, brengt een zeker brandgevaar met zich mee, waarbij met EPDM geen risico op is. Je kunt een membraan aanbrengen op zowel een plat dak, een sedum of schuin dak.

Om te renoveren

Je kunt dit materiaal ook perfect toepassen in dakgoten en om gevels mee te bekleden. Ook als je een dakgoot gaat renoveren kan een Ethyleen-Propyleen-Dieen Monomeer membraan de ideale oplossing zijn. Waarom? Het dekt losse soldeernaden en eventuele scheuren prima af.